Numera är det inte bara utvecklare i Apple Developer Program som får vara med och betatesta nya versioner av IOS. Genom Apple Beta Software Program kan allmänheten också testa, och det är det många som utnyttjar.

Men när Apple säger beta menar företaget allvar. Det handlar inte om några nästan färdiga versioner med bara ett fåtal buggar och i stort sett all funktionalitet. Speciellt de första versionerna kan vara långsamma, rejält buggiga och kräva ganska många omstarter.

I den här guiden går vi igenom hur du som tröttnat på buggarna kan återgå till IOS 9 i väntan på stabilare versioner eller den slutgiltiga versionen av IOS 10.

Kräver en backup från IOS 9

Innan du ens tittat på hur du kan återställa IOS 9 är det viktigt att veta att du måste ha en backup i Itunes (eller ett annat program som kan göra fullständiga backuper på IOS-enheter) från innan du installerade IOS 10-betan. I Itunes kan du arkivera backuper, vilket vi också rekommenderar att du gör innan du installerar nya betaversioner så att du alltid kan återgå till den senaste backupen innan betan.

Återhämtningsläge

Eftersom du måste återställa till en gammal backup kommer allt nytt du har skapat och alla nya framgångar i spel som bara sparas lokalt att försvinna. Allt nytt du vill ha kvar måste du därför spara undan på något annat sätt. Många filer kan du lägga i Dropbox eller kopiera till datorn. För spelframgångar kan du utnyttja ett program som Imazing.

Läs mer: Så backupar du dina spelframgångar

Utan en backup från IOS 9 kan du inte backa från betan med mindre än att du börjar om från noll som om telefonen var ny.

Återställ med Itunes

Om du väl har bestämt dig för att backa till IOS 9 använder du Itunes för att återställa.

Börja med att sätta din Iphone eller Ipad i återhämtningsläge. Det gör du genom att hålla inne på/av- och hemknapparna en lång stund (fortsätt hålla nere efter att Apple-loggan dyker upp som vid uppstart). Det är klart när du ser en Itunes-ikon och en lightning-sladd med en pil på svart skärm.

Återställ med Itunes

Anslut sedan enheten till datorn och öppna Itunes, som kommer säga att det finns ett problem med enheten. Välj Återställ och vänta tills den är klar. Sedan får du som vanligt fylla i Icloud-konto för att aktivera (om du hade Hitta min Iphone påslaget, vilket du väl hade?). Till sist kan du återställa från backupen. Tänk på att välja den äldre backupen från IOS 9.

Om allt fungerar som det ska kommer du snart vara tillbaka i IOS 9 som det var innan du installerade IOS 10-betan. Appar som använder onlinekonton kommer snart uppdatera sitt innehåll till det senaste, men du måste som sagt själv flytta tillbaka de appar som inte har den möjligheten, till exempel en del spel, bilder och videor. För vissa filer kanske det är lika bra att bara ha kvar dem på datorn.

Så gör du om IOS 9 fortfarande vill installera uppdateringar av IOS 10-betan

En del användare har råkat ut för ett märkligt beteende efter att ha återställt sin Iphone eller Ipad till IOS 9 – systemet fortsätter visa uppdateringar för IOS 10-betan, och visar inga uppdateringar för IOS 9. Om du installerade IOS 10 när du hade IOS 9.3.2 kan du därmed inte få tillgång till säkerhetsfixarna i IOS 9.3.3 och 9.3.4.

Radera betaprofilen

Orsaken till detta kan vara att du gjorde din sista IOS 9-backup efter att du gick med i Apples betatestarprogram. När du gör det installeras nämligen en så kallad profil som ändrar hur systemet gör vissa saker. I det här fallet visas senaste betaversionerna i Programuppdatering, istället för senaste releaseversionerna.

För att bli av med betan helt och hållet, öppna Inställningar -> Allmänt -> Profil och välj IOS Beta Software Profile. Tryck på Radera profil och fyll i ditt lösenord.

Missa inte: Så anmäler du dig för att betatesta IOS 10 och Mac OS Sierra