Asphalt 8: Airborne

Söker du efter en simulator som ger dig en korrekt känsla för hur olika bilar fungerar i verkligheten har du kommit helt fel. Asphalt är ett arkadspel med breda sladdar, nitro och bilar som tål mer stryk än en genomsnittlig actionhjälte tar i en hel karriär.

Två bilar som kör mot kameran.
Det finns broms i spelet men du använder den sparsamt.

Trots att det är full fart och inte verklighetsbaserad körning som gäller har Gameloft lyckats säkra mängder med riktiga bilmodeller. Du kan köra värstingbilar från Ferrari och McLaren eller mer modesta standardbilar från Ford.

Själva spelet är enormt och det finns tusentals saker att göra på ett 40-tal banor. Själva körningen är riktigt kul och motståndet lagom svårt. Tyvärr finns det en väldigt tydligt gummibandseffekt men det hör å andra sidan till genren.

Tillverkare: Gameloft
Länk: App store
Pris: Gratis
8


Modern Combat 5: Blackout

Gameloft nöjer sig inte med att kopiera Need for Speed. Med Modern Combat 5 ger de sig dessutom i kast med fps-genren. Och namnet ger ganska tydliga indikationer om att de hämtat inspirationen från Call of Duty: Modern Warfare.

Soldat bakifrån.
Modern Combat hade vunnit på att vara ett vanligt köpespel.

Och väl igång påminner Modern Combat absolut om inte bara Call of Duty utan i princip alla spel av samma typ. Fantastiskt nog får du en hygglig story på toppen av det mer centrala multispelardelen. Paketet är inte i samma klass som nyare skjutare på exempelvis Xbox One, men är ändå ruskigt bra gjort.

Precis som med många andra spel som är gratis att ladda ner är betalsystemet riktigt trist. Att ständigt behöva knuffa till lite slantar för att kunna spela fullt ut påminner om peta in femkronor i klassiska arkadmaskiner. En fullversion utan köp i spelet vore trevligt.

Tillverkare: Gameloft
Länk: App store
Pris: Gratis
7Oceanhorn

Har du väntat tillräckligt länge på ett nytt Zelda kanske det är dags att börja söka alternativ. Det finns en hel del bra kloner på olika plattformar. På Apple TV heter en av de allra bästa Oceanhorn. Med ett litet svärd i handen ska du utmana och besegra en uråldrig ondska som återuppstått.

En liten gubbe i en by.
Ett fantastiskt charmigt spel som tyvärr känns bekant hela vägen.

Genom att ömsom slå ihjäl fiender och ömsom lösa kluriga pussel rör du dig framåt i den isometriska världen. Såväl strider dom problem är av klassisk art och du lär inte bli överraskad när du får en båge, en bomb eller flygande skor. I alla fall inte om du spelat andra spel i genren.

Det är en fantastiskt fin titel med vacker grafik, bra ljud och klart godkänd berättelse. Du kommer garanterat att ha ett dussin timmar framför dig innan du når upplösningen. Däremot utmanar spelet inte existerande konventioner. Förhoppningsvis flyttar en uppföljare fram ambitionsnivån ännu mer.

Tillverkare: FDG Mobile Games
Länk: App store
Pris: 95 kronor
8Guitar Hero Live

För några år sedan var plastgitarrer sannolikt vanligare än den äkta varan. Guitar Hero och Rockband fick en hel generation att rocka loss framför tv-apparaterna. Men efter några år med tröttare och tröttare musiklistor i de nya versionerna dog segmentet helt. Nu försöker Activision tända en ny låga.

Publikhav.
Det är bra att Activision testade något nytt även om resultatet blev sådär.

I den nya versionen får du ett ganska begränsat utbud av musik. Istället ligger fokus på en musikkanal som slumpmässigt ger dig ny musik att lira till. Inte alls dumt om du vill ha kul medan du upptäcker nya låtar. Avgjort sämre om du vill ladda upp en spellista inför festen.

Tyvärr måste du köpa en gitarr för att kunna spela Guitar Hero. Det gör att investeringen är ganska stor. Samtidigt är det en något nerbantad version av den du får om du köper samma spel till Playstation eller Xbox. Så det här är tyvärr ett sistaalternativ om du har en vanlig spelkonsoll.

Tillverkare: Activison
Länk: Apple
Pris: Gratis (Obs! Du behöver gitarr för att spela)
8Broken Age

Under många år var äventyrspelen nära nog helt borta. Enbart en handfull små utvecklare skapade obskyra spel för de tyngsta entusiasterna. Men plötsligt dök Kickstarter upp och nu har det vänt och nu trillar både nya och gamla topptitlar ut på marknaden var och varannan månad. Och Double Fine med Tim Schafer i spetsen leder utvecklingen.

En tvådelad bild med flicka till vänster och pojke till höger.
Räkna med att dina grå kommer att få kämpa.

I Broken Age kontrollerar du två figurer i två olika miljöer. De har samma mål men till synes ingen koppling med varandra. Inte oväntat förändras det i takt med att spelet fortlöper. Berättelsen är riktigt bra, grafiken vacker och hela upplevelsen kanom. Om du inte fastnar.

Fördelen med Broken Age är att problemen är betydligt mer logiska – i synnerhet i första delen. Även kluriga noviser kan ta sig igenom det utan alltför mycket webbsurf bland guider. Lösningarna i förra generationens spel, med titlar Maniac Mansion och Zak McKracken, var ofta obegripliga och det krävdes mängder av gissningsklickar för att komma vidare.

Tillverkare: Double Fine
Länk: App store
Pris: 50 kronor
8