Även om Apple aldrig ordentligt gett sig in i spelkonsolkriget är de en gigant inom industrin tack var App Store. Med senaste utgåvan av Apple TV finns en fortfarande en möjlighet för dem att på riktigt utmana Sony, Microsoft och Nintendo.

Läs också: Därför är inte Apple TV någon konsoldödare...än

Hårdvaran i generation 4 av Apple TV kan inte matcha Playstation 4, Xbox One eller Wii U. Men det ligger inte långt borta. Många spel matchar nästan förra generationens spelkonsoler. Och med de mobila processorernas utvecklingstakt kan Apple snart vara ikapp.

Det till trots är de flesta spel du kan köpa enkla minispel. Men inte alla. Det finns mängder av mer avancerade titlar. Många av dem finns till och med till de vanliga spelkonsolerna. Här är spelen som visar vad hårdvaran går för.

En liten varning bara. Alla kan spelas med den medföljande fjärren. Men i de allra flesta fall är det en klar fördel att köpa en dedikerad handkontroll. I alla fall om du tänker spela mer än några minuter då och då. Skillnaden i spel som Geometry Wars, Duck Tales och Asphalt är enorm.


Alto's Adventure

Den här lysande indietiteln har funnits ute ett tag till både Iphone och Ipad, men spelas naturligtvis bäst på en storbildsskärm (grafiken är ju trots allt underbar). Konceptet är enkelt att förstå sig på, och går kort och gott ut på att åka skidor i fantastiska miljöer. Ett måste!

Missa inte! Stort test: Apple TV får äntligen Siri på svenska – så bra fungerar det!

altos

Tillverkare: Snowman
Länk: App store
Pris: 40 kronor

9


Geometry Wars 3
Gillar du intensiv skjutaraction finns det få serier som kommer ge dig samma nöje som Geometry Wars. Det är en modern, snygg tappning på shoot em up-konceptet. Det gäller att ha supersnabba reflexer för att hinna med i svängarna.

Skärmdump
Snabbt, snyggt och roligt. Bättre med kontroller.

Rent praktiskt tar du kontrollen över ett rymdskepp. Med en styrspak kontrollerar du vart skeppet rör sig, med den andra riktar du in kanonen. Fiender kommer mot dig i vågor och du måste undvika att bli träffad och samtidigt eliminera hoten snabbt.

Grafiken är härligt neonglad och den rytmiska musiken sätter dig i rätt mentalt läge. När skärmen fylls av rester efter alla söndersprängda skepp gäller det att verkligen hålla tungan rätt i mun. I synnerhet om du siktar på att ta guldmedalj på alla banor.

Tillverkare: Activison
Länk: App store
Pris: 109 kronor

9


Transistor

Det actionbetonade spelet Bastion slog världen med häpnad när det släpptes för några år sedan. Framför allt den fantastiskt kreativa världen gjorde att spaltkilometer skrevs om spelet. Under 2014 släpptes uppföljaren Transistor till spelkonsolerna. Och nu finns det också till Apple TV.

Pojke med stort svärd framför framtidsstad.
Inte lika speciellt som föregångaren men fortfarande väldigt bra.

Precis som föregångaren ligger är den grafiska framtoningen väldigt speciell. Även den underliggande berättelsen är intressant. Det är roligt att röra sig i världen och upptäcka vad som finns bakom nästa hörn. Inte minst för att en berättarröst livar upp äventyret.

Själva spelmomentet är actionbetonat och kombinerar realtidsstrid med omgångsbaserat på ett smart sätt. Längs vägen skaffar du nya förmågor och blir bättre på dem för att kunna krossa motståndet som givetvis blir allt starkare ju närmare slutet du kommer.

Tillverkare: Supergiant Games
Länk: App store
Pris: 109 kronor

8


Skylanders Superchargers

Idag har leksaker kopplade till spel blivit en miljardaffär. Disney, Lego och Nintendo är tre aktörer som med blandad framgång försökt tjäna en slant på fenomenet. Men de som lyckats bäst är Activision, som på allvar satte fart på trenden med Skylanders.

Helikopter som flyger i färgglad tunnel.
Den nya utgåvan erbjuder kul racing i hög fart.

Spelet du hittar på App Store är samma titel som du hittar på vanliga spelkonsoler. Och precis som där behöver du köpa figurer för att kunna spela. Vill du inte fylla hemmet med plastgubbar och -gummor kan du handla digitala versioner istället.

Har du spelat föregångarna vet du vad du har att förvänta dig. Det är i grunden en enkel men rolig plattformstitel. På toppen finns nu en utökad fokus på fordon. Med det får du en kartracer och en hel del annat kul med på köpet. Kanon för de yngre spelarna.

OBS: Notera att Disneys lagt ner sin satsning så även om du kan köpa det idémässigt snarlika Infinity bör du undvika det.

Tillverkare: Activison
Länk: App store
Pris: Gratis

7