Långsam start

"Det bara funkar" – så brukar det heta om Mac, men ibland kan till och med Apples maskiner bete sig underligt. Ett exempel är en modern Mac med supersnabb flashbaserad lagring, som borde starta på några få sekunder, men plötsligt börjar ta en halvminut eller mer på sig – och där skärmen kanske fortsätter vara svart en lång stund.

Det här kan bero på hårdvarufel, till exempel minneskretsar som börjat gå sönder och tar väldigt lång tid på sig att "komma igång". Men innan du skickar datorn på service kan du testa några saker.

Börja med att öppna Systeminställningar -> Startskiva och kontrollera att Macintosh HD (eller vad nu din systemskiva på datorn heter) är vald som startdisk. Ibland kan datorn glömma vilken skiva den ska starta från och har du flera kan det vara detta som får starten att ta så lång tid.

Systeminställningar

Om det inte fungerar kan du testa att nollställa datorns parameterminne (pram) och smc (inställningarna för ström, fläktar och liknande). Det första gör du genom att starta om Macen och hålla inne alt-cmd-p-r. Det senare är lite olika på olika Macar, och Apple har instruktioner på sin webbplats. När du är klar går du tillbaka till Systeminställningar -> Startskiva och väljer rätt disk igen.