Hur tar du bort och lägger till ord i OS X:s inbyggda stavningskontroll och automatiska rättstavning?

Autocorrect har blivit ett skällsord, tack vare Iphones infernaliska förmåga att gissa fel på vad vi försöker skriva och få de mest komiska felskrivningar. Men på datorn handlar automatisk rättstavning mer om att rätta vanligt felstavade ord som definitivt (inte "defenetivt", en stavning som ger 42 000 träffar på Google). Du kan också lära ordboken nya ord, så att du slipper få dem understrukna i rött eller automatiskt "fixade".

Men hur gör du om Macen har råkat lära sig fel stavning och till exempel tror att abonnemang ska stavas abbonemang?

Glöm stavning

Använd Textredigering
OS X:s inbyggda stavningskontroll används i Textredigering, Pages, Mail och de flesta andra Apple-utvecklade program. Många, men inte alla, tredjepartsutvecklare använder den också. Macjournal, Bean och Airmail är bara några exempel, medan Microsoft Word är det mest välkända och välanvända programmet som har sin egen lösning.

Om du vill lägga till ett nytt ord, eller rättare sagt en ny stavning, i ordboken kan du helt enkelt ctrl/höger-klicka på det understrukna ("felstavade") ordet i något av de program som använder standardsystemet, och välja Lägg till stavning. Om du manuellt vill lägga till ord kan du använda Textredigering:

  1. Öppna Textredigering och öppna ett nytt, tomt dokument (cmd-n).
  2. Skriv in ordet du vill lägga till, men tryck inte mellanslag.
  3. Om du har automatisk rättstavning aktiverat, tryck bort stavningsförslaget med det lilla x:et.
  4. Ctrl/höger-klicka på ordet och välj Lägg till stavning.

Så tar du bort ord från ordboken

Det enklaste sättet att ta bort en irriterande felstavning som du råkat lära Macen är att använda samma process, men omvänt. Om Macen inte rynkar på näsan åt "defenetivt" kan du göra så här:

  1. Öppna Textredigering och skapa ett nytt dokument.
  2. Skriv in ordet, i det här fallet "defenetivt."
  3. Ctrl/höger-klicka på ordet och välj Glöm stavning.

Eftersom samma ordbok används i alla program som använder den inbyggda stavningskontrollen kommer alla felstavade exemplar av ordet nu strykas under i rött (du kan dock behöva stänga och öppna dokumentet, eller välja Redigera -> Stavning och grammatik -> Visa stavning och grammatik (cmd-kolon).

Hela listan

Så redigerar du hela ordboken

Om du vill se alla stavningar du har lagt till i Macens ordbok och redigera många åt gången kan du öppna en fil som heter LocalDictionary i biblioteksmappen. Gör så här:

Öppna Finder och gå till mappen Spelling i Bibliotek, vilket du enklast gör genom genom att trycka shift-cmd-g och skriva in ~/Library/Spelling. Öppna filen LocalDictionary i Textredigering (om det inte funkar att dubbelklicka på den kan du helt enkelt dra den till Textredigerings ikon i Dock).

Filen som öppnas är en ren textfil med ett ord per rad för alla ord du har lagt till i den lokala stavningsordboken. Du kan ta bort ord, lägga till ord på nya rader eller ändra stavning på ord som blivit felstavade.

Word

Så redigerar du ordboken i Microsoft Word och Google Docs
Microsoft har sitt eget system för stavningskontroll och automatisk rättstavning. I Word gör du så här: Välj Word -> Alternativ -> Stavning och grammatik -> Ordlistor -> Redigera. Hela listan över tillagda stavningar dyker upp så du kan redigera eller ta bort ord.

Google har också ett eget system som ligger i molnet. På Google Docs väljer du Verktyg -> Personlig ordlista. Skriv in nya ord i rutan "Lägg till ett nytt ord" och tryck Lägg till för att fylla på nya ord, och tryck på x:et intill ord/stavningar du vill ta bort. Googles ordlista är kopplad till ditt konto, så den hänger med oavsett vilken dator du är inloggad på. Precis som med Apples och Microsofts lösningar fungerar den i de olika Google-webbapparna.