På datorer i allmänhet och OS X-maskiner i synnerhet har Scrivener blivit något av en kultmjukvara bland författare och skribenter. Ett enkelt gränssnitt och smarta stödfunktioner ger dig hjälp som du inte har i exempelvis Pages eller Word.

Programmet fungerar bra med korta texter (som den här recensionen). Men det är när du skriver ditt epos eller din roman det verkligen skiner. Det är från grunden byggt för att jobba med brottstycken. När du får en idé kan du bara slänga in den i programmet. Att placera den rätt kan du enkelt göra senare.

Tyvärr har programmet haft en brist: avsaknad av IOS-version. Men nu är det avhjälpt och du kan äntligen ta dina texter med dig överallt. Och resultatet är faktiskt över förväntan. I synnerhet om du har en Ipad, även om Iphoneversionen också är riktigt bra.

Text i Scrivener med det digitala tangentbordet framme.
Det justerade tangentbordet är smart med flera inbyggda funktioner lättåtkomliga.

Välbekant

Har du jobbat i skrivbordsversionen kommer du känna dig som hemma. Det är samma grundbultar. Du börjar med att skapa ett unikt projekt för en given text. Alla dina filer landar i en lista som du kan organisera precis som du vill - inte helt olikt ett filsystem. När du känner dig redo att slutföra ditt verk sammanfogar du alla dina texter med en knapptryckning.

Allting är väldigt enkelt att arbeta med och om du ger instruktionerna några minuter första gången du använder programmet förstår du filosofin. Det är anpassat efter hur de flesta författare och journalister jobbar.

Till exempel finns en speciell avdelning för efterforskning. Där kan du lägga texter, bilder och annan media som du vill ha kopplat till ditt projekt. Vidare kan du koppla anteckningar till enskilda dokument och markera dem med flera olika statusflaggor. Givetvis finns också stöd för annoteringar, länkar och fotnoter.

Stöd för formatering

Visst stöd för formatering finns också. Scrivener är framför allt byggt för inmatning av text men du kan skapa rubriker, kursivera text och göra en hel del annat. Det är långt ifrån lika kompetent som exempelvis Word när det kommer till mer avancerade funktioner fast det räcker oftast till.

Utöver grundfunktionerna samla, organisera och skriva finns mängder av smarta minifinesser. Till exempel kan du sätta skrivmål för ett dokument eller en given session. Siktar du på 1 500 ord om dagen kan du lägga in det och se hur nära ditt mål du är.

Navigeringen är givetvis det största hindret. I alla fall på Iphonen. Det finns väldigt begränsat med utrymme. Därför får du räkna med en del hoppande mellan olika vyer. Men det finns lösningar som ger dig möjlighet att snabbt ta dig till dina vanligaste dokument och mappar.

Inbyggd zoom hjälper till

Stora textmassor borde vara svåra att överblicka men så är det inte. Det finns nämligen en inbyggd zoom som är snabb. Du kan lätt hoppa ut till helikoptervy, leta upp det du är intresserad av och sedan förstora den del av texten du vill jobba med.

I Ipadversionen finns betydligt mer utrymme vilket underlättar. Applikationen stödjer delad skärm och har även en snarlik funktion inbyggd i programmet. Du kan till exempel titta på dokument i din efterforskningsmapp medan du skriver.

Dessutom får du en digital anslagstavla du kan använda för att pussla omkring dina texter som postitlappar. Du kan dessutom aktivera ett speciellt skrivmaskinsläge som håller texten du skriver centrerad på skärmen. Just den funktionen borde finnas på Iphoneversionen också men så är det inte i dag.

Det digitala tangentbordet är anpassat för Scrivener. Du får en hel del snabbfunktioner, vilket bland annat underlättar formatering. Knappar för att ångra och göra om finns också framme hela tiden vilket är tacksamt.

Även om du kan jobba med enbart tangentbordet på skärmen är det inte särskilt effektivt. Men ansluter du ett externt tangentbord har du i princip allting du behöver för att skriva en deckare eller ett filmmanus. Det finns till och med en hel massa snabbkommandon för externa tangentbord inbyggda i programmet.

Telefon med text framför en iPad med text
Ipadversionen av Scrivener är mer datorlik men telefonversionen fungerar förvånansvärt bra.

Jobbar du med Scrivener på andra plattformar kan du synkronisera dem via Dropbox eller Itunes. Underligt nog saknas stöd för exempelvis Icloud, Onedrive och Google Drive trots att du kan importera filer från de tjänsterna.

En annan trist detalj är att du inte enkelt kan dela information från andra appar. Att från Safari skicka en webbsida direkt till Scrivener vore kanon. Det dyker ofta upp idér och textfragment du vill spara undan i ditt projekt. Nu får du kopiera över det manuellt.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning