Formatera om disken

Om verkstaden ändå insisterar, och du inte har något annat alternativ, samt inte vill riskera att de skickar tillbaka Macen utan att laga den, finns det egentligen bara ett vettigt alternativ: Du får formatera om disken och installera om systemet.

Missa inte: Ta full kontroll över Airport – så här maxar du verktyget

Har du använt Filevault på datorn tar det bara några sekunder att radera disken och det är absolut säkert. Allt systemet egentligen gör är att säkert skriva över krypteringsnyckeln.

Om du inte har använt Filevault är det knepigare. Eftersom flashminne bara kan skrivas över ett antal gånger används mjukvara för att optimera lagringen och minimera skrivoperationer. Att skriva över hela disken med slumpdata flera gånger – den vanliga formen av säker radering för magnetiska hårddiskar – fungerar helt enkelt inte med en ssd.

Macbook på insidan

Det bästa då är att installera om ett rent system och ge verkstaden lösenordet till ett nytt adminkonto. Det känns som rejäl paranoia att tro att någon skulle bemöda sig att använda dataräddningsprogram för att se vad du haft på disken. Har du en Mac med utbytbar hårddisk kan du så klart ta ut hela disken, men de flesta moderna Macar saknar den möjligheten.

Använd alltid Filevault

Aktivera Filevault på varje ny Mac du köper och på en ny disk om du byter eller uppgraderar Macens inbyggda lagring. Det är det enda sättet att garantera att ingen någonsin kan komma åt din data utan lösenordet eller om du har raderat disken.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning