Billigast – Wine

Wine är ett öppet källkodprojekt, som började på Linux men som också har utvecklats för Mac, och som gör det möjligt att köra Windows-program utan att faktiskt installera Windows. Wine översätter kommandon som i vanliga fall körs av Windows olika ramverk till kommandon som förstås av OS X.

Wine ska inte förväxlas med en emulator (namnet står för "Wine Is Not an Emulator"), men använder liknande principer.

Att använda Wine är inte direkt enkelt. Det finns hjälpprogram som Winebottler och Wineskin Winery som gör det mycket lättare, men det är fortfarande långt ifrån Macens vanliga "det bara fungerar". Wine stödjer Directx 9 och fungerar (om du får till det med installationsprogram och annat) ändå bra med lite äldre spel, speciellt på en kraftfull Mac.

Den stora fördelen är att det är helt gratis att testa, så du kan prova dig fram och se om du får till det och hur prestandan blir i så fall. Går det inte bra kan du alltid vända dig till Boot Camp eller virtualisering i stället.

Om du gillar indie-spel som säljs på Steam kan vi också meddela att det ska fungera bra att installera Windows-versionen av Steam med Wine. Här finns en guide.

Vi ska också nämna Crossover Mac som är ett kommersiellt program som använder Wine men har byggt upp mycket mer robust stöd för Macanvändare. En del spel och program som inte funkar med Wine har fungerar med Crossover. Å andra sidan kostar det en slant och då kanske det är lika bra att köpa Windows 10.

Fördelar:
Gratis
Funkar ofta bra med gamla spel
Steam fungerar

Nackdelar:
Krångligt
Bara Directx 9
Fungerar inte med de senaste titlarna