Ibland kan vi Mac-ägare känna oss åsidosatta av utvecklare som inte gör sina nya spel kompatibla med Mac OS.

Inte ens en splitterny och riktigt välutrustad Mac hjälper om ett spel bara fungerar i Windows, men som tur är finns det flera sätt att komma runt problemet och ändå spela utan att behöva köpa en pc bara för spel.

I den här artikeln går vi igenom de olika metoder som står till buds, och pekar på olika för- och nackdelar med varje metod.

Bäst prestanda – Boot Camp

Om du är ute efter att spela de allra senaste spelen med så hög uppdateringsfrekvens som möjligt och alla grafiska effekter din dator mäktar med finns det bara ett alternativ: Installera Windows i Boot Camp.

Det här är också det enda sättet att kunna spela spel med Directx 12. Eller nej, för att vara helt korrekta går det också att spela många Directx 12-spel på Linux via Wine med Vkd3d. Men det är knappast smidigare, även om det så klart gör att du slipper lägga pengar på en Windows-licens.

Om du ska installera Windows på Macen rekommenderar vi Windows 10. Det är den senaste versionen och kommer därmed uppdateras betydligt oftare än äldre versioner. Dessutom kan du utnyttja Xbox Play Anywhere för att spela Xbox-spel på datorn.

Boot Camp

För att komma igång med Windows via Boot Camp måste du ha rejält med ledigt utrymme. Boot Camp fungerar bara på Macens inbyggda hårddisk. Det går att installera på en extern hårddisk som du startar från, men det är betydligt krångligare (en guide på engelska finns här). Ett spel som Battlefield kan ta upp till 40 gigabyte i anspråk, men de flesta spel kan installeras på en extern hårddisk så det går bra att ge Boot Camp till exempel 48 gigabyte för Windows och grundläggande program, och sedan skaffa en hårddisk för att lagra spelen.

Med Boot Camp får du ut maximal prestanda ur Macen. Även spel som faktiskt finns för Mac går ofta lite snabbare i Windows tack vare mer optimerade drivrutiner. Det gäller särskilt spel som använder OpenGL, eftersom Apple inte har uppdaterat opengl sedan version 4.1, medan Windows har OpenGL 4.6.

Fördelar:
Maximal prestanda
Klarar alla spel

Nackdelar:
Du måste starta om för att spela.
Tar mycket hårddiskutrymme i anspråk.
Kräver en Windows-licens.