De allra flesta har nog känt en kall kår rusa längs med ryggraden när det superviktiga dokumentet chefen frågar efter inte finns kvar. Då är det lätt att förbanna den senaste papperskorgstömningen där filen raderades från systemet.

Missa inte: Fixa grafiken med Sketch 3.8

Det är i sådana här lägen Disk Drill 3 kommer till pass. När du raderar filer försvinner de normalt inte förrän ny data skriver över utrymmet på disken. Till dess ligger själva informationen kvar och det är bara referensen till dokumenten som plockas bort. Med lite digital magi går det att hitta dem igen.

Disk Drill

Välj vilken enheten du ska undersöka

När du startar programmet får du se alla ansluta enheter. Du väljer vilken du vill undersöka och efter en liten stund får du en lista på allt Disk Drill hittat. Därifrån kan du välja att återskapa filer du sannolikt trodde var borta för evigt.

Huvudfunktionen fungerar precis som utlovat och hittar flera versioner av samma fil om du skapat om den. För nyare filer finns ofta originalnamnen kvar. I andra fall får du bara själva dokumentet. Du kan förhandsgranska innehållet innan återläsning vilket förenklar arbetet. Resultatet förvånar i många fall då det ofta dyker upp riktigt gammal information. Disk Drill gör verkligen ett kanonjobb.

Det här gäller för övrigt inte bara på din inbyggda hårddisk. Du kan ansluta nära nog vilken typ av enhet och vilka filsystem som helst. Till exempel kan du läsa tillbaka gamla sms och annan information från din Iphone.

Skydda raderade filer

Utöver basfunktionen får du även ett specialskydd du kan aktivera på dina olika diskar. Med det igång skyddas alla filer du raderar lite extra. Du kan till exempel konfigurera att de ska sparas i ett antal veckor innan de plockas bort permanent. Det här kan du ställa in på mappnivå och dessutom med filfilter, vilket är riktigt smart. Allra bäst är att funktionen finns i gratisversionen av programmet.

Gränssnittet är enkelt men fungerar ändå inte riktigt som förväntat. Funktioner göms dessutom bakom knappar trots att det finns mängder av utrymme att placera dem direkt i huvudvyn. På en stor skärm ser det direkt konstigt ut.

Största delen av programmet är dessutom på svenska. Det är givetvis bra men en del texter är nära nog obegripliga. Gissningsvis har utvecklaren fått omfattande hjälp av ett digitalt översättningsverktyg. Möjligheten att enkelt byta till engelska hade varit trevligt.

Men det är trots allt ändå lätt att läsa igenom en disk efter raderade filer. Och det går fort. Även med stora enheter tar snabbkontrollen sällan mer än en minut. Den mer djuplodande analysen tar betydligt längre tid, beroende på storleken.

Flera trevliga verktyg

Utöver själva återläsningsfunktionen finns en del oväntade nyheter i version 3. Du får till exempel med verktyg för att hitta dubbletter, rensa upp din disk och göra vanliga säkerhetskopior. Det är givetvis trevligt men de känns malplacerade och det finns bättre program för de uppgifterna.

Priset är relativt högt. För att kunna använda nästan alla funktioner får du slanta upp närmare 900 kronor. Lyckligtvis är grundversionen helt gratis. Med den kan du kontrollera om filerna du behöver går att läsa tillbaka med betalversionen.

Notera ordet nästan. Vill du ha möjligheten att exportera data i dfxml, en forensisk standard får du köpa en företagslicens för över 3 500 kronor. Men då kan för all del alla på kontoret använda programmet. Det är en obegränsad licens och eviga uppgraderingar ingår.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning