Dela

Safari-tillägg kan hjälpa dig att få mer gjort på mindre tid, minska mobildataförbrukningen, göra hanteringen av lösenord enklare, och göra det lättare att dela saker via olika sociala nätverk. På Mac kommer tillägg som pluginer till Safari, med på IOS är det istället appar som lägger till nya funktioner av olika slag som kan användas både i Safari och andra appar.

Missa inte: 11 nödvändiga appar till Iphone

I den här artikeln går vi igenom de olika sorters tillägg som finns på iOS och kan användas i Safari för att göra surfandet bättre.

Dela-tillägg

Kom närmare sociala medier med Dela-tillägg

Dela-tillägg lägger sig i Dela-menyn, som är standardiserad i alla appar. Du hittar dem i mellanraden där Meddelande, E-post och Facebook redan ligger. Skrolla hela vägen till höger och välj Mer. Leta upp den app du vill lägga till, tryck på reglaget för att aktivera den, och tryck på Klar. Om du vill kan du även passa på att ändra ordning på tilläggen, om du till exempel sällan skickar något via mejl, eller aldrig använder Anteckningar.

Förutom sociala medier och chattappar hittar du även appar för att samla bokmärken och läsa senare, som Evernote Web Clipper, Pin It, Liner, Feedly och Pocket.

Action-tillägg för lösenordshantering och annat

En annan kategori tillägg ger nya funktioner som kan användas med vissa sorters data eller enskilda appar. Det kan till exempel vara en översättningsapp vars tillägg automatiskt översätter markerad text till ett valt språk. Inbyggda exempel är Skriv ut, Sök på sidan och Begär webbversion.

Action-tillägg

Ett typexempel på hur actiontillägg har gjort Safari mycket bättre är lösenordshanterare som 1Password. Genom att automatisera inmatningen av namn och lösenord utan att du behöver växla mellan Safari och en fristående app kan du spara väldigt mycket tid.

Öppna Dela-menyn och scrolla till höger i raden längst ner. Välj Mer och aktivera den eller de appar du vill använda. Du kan stuva om i listan så att de funktioner du använder oftast hamnar först i listan, så slipper du skrolla lika ofta.

Förutom lösenordshanterare finns andra praktiska actiontillägg. Vi har till exempel sett tillägg som sparar en webbsida som pdf, som slår upp den öppna sidan på Alexa, och till och med en som sparar samtliga bilder från sidan.

Innehållsblockerare

Innehållsblockerare minskar dataförbrukningen

En nyhet i IOS 9 är stöd för innehållsblockerare, vilket huvudsakligen innebär reklamblockerare, men även till exempel "barnsäkrare" och filter som tar bort video och annat som äter upp din begränsade mobildata.

För att lägga till en innehållsblockerare som Ka-block eller 1Blocker och Crystal installerar du appen i fråga och går till Inställningar -> Safari -> Innehållsblockerare. Här dyker tillgängliga appar upp och du kan aktivera den du vill testa. Vänta sedan 10 sekunder innan du lämnar appen och återgår till Safari.

Innehållsblockerare sköter sina egna inställningar i appen, inte i Inställningar (till exempel för att vitlista sajter du läser ofta och vill stötta).