Bluetooth

Flera läsare har skrivit till oss med frågor om ett problem som vi också har drabbats av: Försök att ansluta en ny bluetooth-enhet till Macen misslyckas, och systemet ger inget svar på varför. Om du till exempel använder ett trådlöst tangentbord och mus och försöker ansluta en bluetoothhögtalare kanske det inte går om du inte kopplar från dessa.

Missa inte: Apple skrotar thunderbolt-display

Bluetooth är en väldigt praktisk teknik för att koppla samman olika prylar trådlöst på korta avstånd. Tekniken använder snabba frekvenshopp för att undvika krockar i det annars så välfyllda frekvensbandet kring 2,4 gigahertz. Men det finns bara en gräns för hur smarta knep tekniken kan åstadkomma, och om du tävlar med till exempel trådlösa telefoner, dörrklockor, babyvakter, och wifi-basstationer finns inte mycket utrymme kvar för datortillbehör.

Om du bor i lägenhet kan du omges av så många wifi-nätverk att du knappt har något utrymme kvar i etern för dina bluetoothprylar. En sak du kan göra för att minska störningarna är att ställa in din router att enbart använda 5-gigahertzbandet istället. Wifi-tekniken 802.11ac använder bara 5-gigahertzbandet, så om du ställer in din router på att bara tillåta såna anslutningar kan du utesluta 2,4-gigahertzbandet helt.

Men inte ens om du har ovanligt lite störningar i omgivningen kan du vara säker på att kunna ansluta en ny enhet: Macens bluetoothkrets har också en begränsning i hur många prylar du kan ansluta. Officiellt ska moderna Macar klara upp till sju enheter, men i praktiken går gränsen kring 3, 4 enheter, beroende på vilka typer av prylar du ansluter. Vissa prylar är mer bandbreddskrävande än andra (till exempel högtalare), och kan göra att du får hålla till godo med bara ett par anslutna enheter.