En månad har gått sedan WWDC och nu har Apple släppt den första betaversionen av Mac OS Sierra till allmänheten via Apple Beta Software Program. Den släpptes strax efter Developer Beta 2 och är samma version.

Vi har redan testkört Sierra i några veckor, och har skrivit tidigare om våra första upplevelser. Om du funderar på att gå med i betaprogrammet och testa själv bör har vi några tips på vägen.

Mac OS Sierra

Är du helt säker?

Betaversioner är, per definition, inte helt färdigutvecklade. Och när Apple säger beta menar företaget verkligen allvar. Det handlar inte om något i stil med Blizzards publika betaversioner som i princip är klara och bara behöver hårdtestas en stund innan lanseringen. I ett par månader kommer du få stå ut med en hel del buggar och ofärdiga funktioner. Installera inte Sierra på en Mac du måste ha i arbetet (och har du ingen annan Mac, se i alla fall till att installera på en annan hårddisk eller partition). Börja alltid med en fullständig backup.

Vi förvånas ofta av vilka saker det är som funkar och inte funkar i betaversioner av OS X/Mac OS. Förra året fungerade alla program i betan av El Capitan, men ljud-prylar som ansluts via usb var extremt opålitliga. Vem vet vilka konstigheter Sierra kan ställa till med? Du bör alltid ha en alternativ lösning att falla tillbaka på om något viktigt strular.

Tidigare var ett problem vi ofta hade med betaversioner av OS X att drivrutiner för kortläsare från svenska banker inte fungerade. Det hände till exempel med Handelsbanken och betan av El Capitan. Numera är det inte alls lika irriterande eftersom de allra flesta banker tillåter inloggning med Mobilt Bankid. Men vi har ändå testat med just Handelsbanken (som lade till mobil inloggning så sent som i juni), och den här gånger fungerar drivrutinen från El Capitan utan problem.

Var en duktig betatestare

En orsak till att Apple har öppnar sitt betaprogram för allmänheten är möjligheten att få in fler buggrapporter och förslag på förbättringar. Därför har Apple skapat Feedback Assistant-programmet, som installeras med betaversionen. Om du hittar buggar eller stör dig på någon förändring – använd det programmet för att informera Apple. Det utvecklas just nu för fulla muggar och någon på Apple läser alla rapporter och förslag.

Kom ihåg att låta Sierra installera uppdateringar som kommer då och då i App Store! Apple har gjort det enkelt att hänga med i utvecklingen av systemet fram mot lanseringen i höst, och varje uppdatering kommer göra det bättre och stabilare.

Saker du ska prova

Det första du ska testa när du har installerat Mac OS Sierra är definitivt Siri. Tryck på Siri-ikonen i menyraden eller i Dock för att öppna assistenten. Alternativt kan du hålla nere cmd-mellanslag en stund.

Missa inte: Så smart och användbar är Siri på Macen – vi har testat!

Skrivbord och Dokument

Om du har för vana att spara filer på skrivbordet kan du testa att aktivera Icloud-synkning för Dokument och Skrivbord. En varning här: Du måste betala för lagom mycket utrymme på Icloud för att få plats med alla filer du har i de mapparna. Det innebär att du förmodligen inte klarar dig med bara ett gratiskonto. För att aktivera funktionen öppnar du Systeminställningar -> Icloud och trycker på alternativ intill Icloud Drive. Kryssa sedan i rutan för Mapparna Skrivbord och Dokument.

En annan nyhet i Mac OS Sierra är systemets förmåga att intelligent radera filer du har på hårddisken om du håller på att få slut på ledigt utrymme för nya filer. Filerna som raderas sparas först i molnet så att de kan hämtas om du försöker öppna dem. Vi rekommenderar inte att du har både Optimera lagring på Macen och Mapparna Skrivbord och Dokument ikryssade samtidigt. Och kom ihåg att säkerhetskopiera alla dina viktiga filer.

Lagring

För fler utrymmesbesparande åtgärder, spana in Sierras nya lagringshantering. Välj Apple -> Om den här datorn -> Lagring och klicka på Hantera till höger om Macintosh HD (eller vad nu Macens inbyggda hårddisk heter). Här hittar du flera nya förslag från Apple på hur du kan frigöra utrymme. Testa gärna, men var försiktig och ha alltid backup.

Meddelanden har fått en rejäl uppdatering i IOS 10, men jämförelsevis bara en smula uppdaterat i Mac OS Sierra. Om du känner någon som kör betaversionen av IOS 10 kommer hen kunna skicka meddelanden med de nya specialeffekterna till dig, och du kan se dem på Macen. Däremot kan du inte svara i gengäld med några effekter. Du kan också se större emoji och kan använda de snabba reaktionerna på meddelanden som även finns på IOS. Den mest användbara nyheten är nog de smarta förhandsvisningar av länkar du fått i meddelanden. Istället för en tom länk i blått visas bilder och annat i en förhandsvisning, ungefär som när du skickar meddelanden på Facebook.

Bilder

Om du använder Bilder på Macen kan du öppna den nya versionen av programmet och kika på Minnen-fliken och Personer-albumet. Under Minnen skapar programmet automatiskt olika samlingar utifrån platser, tidpunkter och personer i ditt bibliotek. När vi testade fick vi till exempel ett minne av en semesterresa för några år sedan. Personer ersätter gamla Ansikten, och använder Apples nya maskininlärningsalgoritm för att känna igen ansikten och föremål för att gruppera dem och göra det enklare att hitta rätt.

Synka bilder från ditt Icloud-bibliotek eller ladda in en samling bilder på annat sätt och testa genom att söka efter någon term som "katt", "berg", "sjö" eller något annat. Det här är en av höjdpunkterna i både Mac OS Sierra och IOS 10 enligt Apple, och det blir första gången vi kan se hur duktiga Apples utvecklare har varit med de nya algoritmerna. Kommer Bilder förstå sig på en hundliknande katt? Algoritmen kör bara på dina bilder och laddar inte upp något till Apples servrar, så hur bra den funkar kommer vara väldigt individuellt.

Översättning: Anders Lundberg