Apple har släppt betaversioner av IOS 10 för både utvecklare i Apple Developer Program och vanliga användare via Apple Beta Program. Vi har testkört systemet sedan WWDC i början av juni, och sett mycket trevligt att se fram emot.

Om du är intresserad av att testa kan du anmäla dig här. Kom ihåg att göra en ordentlig backup på datorn och inte bara via Icloud innan du kör igång, och tänk på att betaversion betyder att systemet inte är helt färdigt och kan ha en del buggar, till exempel med tredjepartsappar som inte fungerar som de ska. Med det ur vägen: Här är nio saker du måste prova när installationen är klar.

Widgetar

1. Ställ in dina widgetar

IOS 10 har en skärm full med widgetar som du når genom att svepa åt höger från första hemskärmen (där sökfunktionen tidigare låg) eller från Idagvyn i Notiscenter (svep först neråt från toppen av skärmen och sedan åt höger). Appar som Väder och Kalender utgör uppenbara kandidater för widgetar, men det finns andra mindre uppenbara alternativ från andra utvecklare, som Spring och VSCO.

För att se vilka appar med widgetfunktion du har installerade trycker du på Ändra-knappen längst ner under de öppna widgetarna. Här visas installerade widgetar längst upp, följda av alla andra tillgängliga appar med widget.

Om du har en Iphone 6S eller 6S Plus kan du lägga till en ny widget genom att trycka hårt på dess appikon.

Visuella effekter i Meddelanden

2. Skicka ett visuellt meddelande

Apple har lagt mycket tid på att uppdatera Imessage och Meddelande-appen i IOS 10. Emoji blir tre gånger så stora om du inte har någon text, och länkar visar förhandsvisningar med bilder eller video. Men det är bara början. Dina meddelanden kan också skickas med visuella effekter. Skriv in ett meddelande och tryck och håll på den blå uppilen till höger. Då öppnas en meny där du kan välja hur du vill skicka meddelandet. Första fliken har små effekter som osynligt bläck och "högljutt" (pratbubblan blir större). Andra fliken, Skärm, har helskärmseffekter som ballonger, konfetti och en fallande stjärna.

Om mottagaren inte har IOS 10 eller Mac OS Sierra visas meddelandet som vanligt, plus en beskrivning av effekten.

Ansikten i Bilder

3. Hitta din bästa selfie

Vid sidan av Minnen, en ny funktion som snickrar ihop bilder och videor till tematiska kollage, har Bilder fått ansiktsigenkänning. Du kan söka i kamerarullen efter specifika vänner – eller dig själv! – för att hitta de perfekta (själv)porträtten. Under Album finns dessutom en Personer-sektion med snabbåtkomst till olika personer som ofta förekommer i dina bilder.

Till skillnad från vissa konkurrenters motsvarande funktioner sker all databehandling direkt på enheten, så Apple vet inget om vilka personer du fotar.

Göm inbyggda appar

4. Göm inbyggda appar

I ärlighetens namn kanske det här är det allra första du kommer göra. Istället för en undangömd mapp på sista hemskärmssidan med alla Apple-appar du aldrig använder, kan du numera helt enkelt ta bort dem. Det innebär inte att appen raderas helt och hållet, men dina inställningar och ikonen på hemskärmen försvinner.

Vill du återställa dem kan du "ladda ner" dem från App Store.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning