Många av Apples utannonserade förändringar i IOS 10 var väntade långt innan WWDC-veckan ägde rum. Något av en chock var däremot företagets beslut att lämna IOS 10-kärnan okrypterad, vilket snabbt uppdagades när utvecklarna lagt vantarna på operativsystemet.

Lista: 20 orsaker att längta efter IOS 10

Först grubblade världens IOS-experter på huruvida Apple bestämt sig för att öppna upp mobiloperativet, eller om det rörde sig om ett gigantiskt misstag. Nu har Apple, som alltid varit noga med att kryptera IOS-kärnan, i en kommentar till TechCrunch uppgett att allt är i sin ordning. Att det skulle röra sig om ett misstag kan alltså avfärdas. Företaget uppger att man hoppas på ökad prestanta och säkerhet som följd, det sistnämnda kan möjligen betraktas i skenet av Iphone-bråken med FBI.

En blottlagd kärna kan å ena sidan ge illvilliga aktörer insyn i hur de kan gå tillväga för att kringgå säkerheten i IOS. Å andra sidan kan Apple räkna med draghjälp åt motsatt håll av mer altruistiskt lagda utvecklare och företag som kan hjälpa till med att förbättra säkerheten i Iphone och Ipad.