En ny regel för App Store-utvecklare vi skrev om igår verkade på papperet göra att appar som Swish – som bara fungerar om appen Bankid är installerad – inte längre skulle godkännas för butiken.

Mejl från Schiller

Joachim Hedenius, en av utvecklarna av appen Kry, har nu skrivit på Twitter att deras senaste uppdatering har godkänts och att de fått ett mejl med en förklaring från Phil Schiller, Apples marknadsdirektör.

Hedenius följde upp med en fråga om det är ett allmänt undantag för appar som kräver just Bankid, och fick ett enkelt ja till svar.

Men tanke på hur stort och viktigt Bankid har blivit i Sverige är det kanske inte så konstigt att Apple gör undantag.

Förtydlligande: Flera läsare har hört av sig och undrat om Bankid bara kommer fungera när de befinner sig i Sverige. Så blir det absolut inte. Det är inte appen Bankid som Apple har (eller hade) något emot, utan appar som bara fungerar om användaren även har Bankid-appen installerad (som Swish och Kry). Och Apple kommer inte blockera användningen av någon app du redan har, utan det handlar om huruvida nya appar och uppdateringar kommer godkännas av Apple för att släppas på App Store.

Apple ville alltså inte ha appar som är helt beroende av andra appar i butiken, men ska nu göra undantag för just svenska appar som kräver Bankid. Om vi tolkar Phil Schiller rätt så gäller undantaget bara för att göra appar tillgängliga i den svenska butiken. En appmakare som vill göra sin app tillgänglig i resten av världen måste lägga in ett alternativt sätt att logga in (till exempel namn och lösen). Det kan då fungerar som en del bankappar som har Bankid för full funktionalitet och namn/lösen för att bara kolla saldo.