Mac OS Sierra är alltså här, och för alla Macanvändare som gillar att hålla sig uppdaterade är det dags att öppna Mac App Store och dra igång uppdateringen. Först gör du dock bäst i att förbereda lite så att du minimerar risken för strul och garanterar att du enkelt kan återställa om något mot förmodan går fel.

Systemkrav

Mac OS Sierra fungerar på Macar från 2009/2010 och framåt. Här är en komplett lista:

 • MacBook (slutet av 2009 eller nyare)
 • MacBook Pro (mitten av 2010 eller nyare)
 • MacBook Air (sent 2010 eller nyare)
 • Mac Mini (mitten av 2010 eller nyare)
 • iMac (slutet av 2009 eller nyare)
 • Mac Pro (mitten av 2010 eller nyare)

Så installerar du Mac OS Sierra på din gamla Mac

För systemkraven för individuella funktioner som Handoff, Boot Camp, Airplay och annat, se här på apple.com.

Installera Mac OS Sierra

Ladda ner uppdateringsprogrammet

Mac OS Sierra får du från Mac App Store och installationsprogrammet hamnar i Program-mappen när det är nere. Om du har en lite långsammare uppkoppling kan det ta ett tag eftersom den väger in på omkring fem gigabyte.

Börja med backupen – alltid

Backup. Du visste nog att vi skulle säga det, och du får gärna bli less på det men det är så viktigt att vi inte kan sluta. Börja alltid med att göra en färsk backup innan du installerar några stora systemuppdateringar.

Det bästa är om du kan göra en klonbackup. Det innebär att du speglar allt innehåll på Macens inbyggda hårddisk till en extern hårddisk. Den kan du sedan starta från och allt fungerar precis som när du körde från den inbyggda (förutom att det lär gå lite segare, speciellt via usb men även via thunderbolt).

Om något skulle bli fel med uppdateringen kan du i så fall återställa från backupen betydligt snabbare än via Time Machine. Det är bara att starta från klondisken och sedan klona tillbaka den till Macens interna disk.

Klondisk

Två bra program för att skapa klonbackuper är Carbon Copy Cloner och Superduper. Du behöver en hårddisk som är minst lika stor som allt innehåll du har på den interna disken, men inte nödvändigtvis lika stor som den. Om du till exempel har 256 gigabyte flashlagring på Macen men har 150 gigabyte ledigt klarar du dig bra med en extern disk på 128 gigabyte.

Har du inte möjlighet att göra en klonbackup går det bra med Time Machine också, speciellt om disken kan anslutas direkt till datorn. Time Capsule fungerar, men det tar väldigt lång tid att återställa om det skulle behövas, så ha det i åtanke.

En fördel med att ha en extra hårddisk till hands för en klonbackup, även om du till vardags säkerhetskopierar med Time Machine, är att du kan fortsätta använda Time Machine även efter att du har uppdaterat till Sierra utan att bli av med backupen med El Capitan.

Om du en vecka senare upptäcker något katastrofalt problem med Sierra och bara måste återgå till El Capitan kan du göra det från klonen – eller rent av starta från klonen bara för att använda ett program som slutat fungera i Sierra.

Kolla upp dina livsviktiga program

Många program har en del gammal kod i sig och det kan hända att en systemuppdatering får dem att sluta fungera. Undertecknad upptäckte exempelvis till stort förtret att textredigeraren Bean inte längre fungerar i Sierra.

I tidigare uppdateringar har det ofta varit problem med Bank-id, men det ser ut att fungera smärtfritt den här gången (med en brasklapp för att vissa bankers usb-anslutna dosor kan få problem utan en drivrutinsuppdatering).

Uppdateringar

Det är därför en bra idé att kolla hos utvecklarna av de program du verkligen behöver, för att försäkra dig om att de fungerar med Mac OS Sierra. I många fall har en uppdatering släppts nyligen som listar Sierra-stöd som en av punkterna bland nyheterna.

Här är en lista med ett urval av de program som har haft problem under betatestandet av Sierra:

 • Adobe CS5 och CS6
 • Busycal
 • Caffeine
 • Disk Warrior
 • Final Draft 9
 • Karabiner
 • Macfusion
 • Onyx
 • Rapidweaver 7
 • Screenflow (5 och 6)
 • Sonos Desktop
 • Textexpander
 • Vmware Fusion 8

Förutom att kolla om några program har kända problem på Sierra bör du alltså uppdatera de program du har, antingen via Mac App Store om du har skaffat dem därifrån eller via programmens egna uppdateringsfunktioner.

Uppdatera

När du är redo att uppdatera rekommenderar vi att du stänger av alla program. Om du har många program som automatiskt ska öppnas när Macen startar kan det störa efter uppdateringen då du till exempel kan behöva fylla i ditt Icloud-lösenord igen och lite annat.

Sedan är det bara att köra igång programmet ”Installera macOS Sierra” och klicka igenom för att påbörja installationen. Det lär ta omkring en halvtimme, och du behöver inte göra något förrän precis mot slutet då du måste fylla i ditt lösenord om du har Filevault aktiverat.

Så gör du om du får problem

Om du trots allt drabbas av problem, till exempel att uppdateringen misslyckas eller att den inte ens kommer igång, finns det några saker du kan pröva.

Det första är att skapa en installationspinne att installera från. För det behöver du ett usb-minne på minst 16 gigabyte utan några viktiga filer (hela minnet kommer raderas) och installationsprogrammet från Mac App Store. Enklast är att formatera om minnet först i Skivverktyg.

Förutsatt att du gett minnet det nya namnet ”Installationspinne” ska du sedan öppna Terminal och skriva in följande kommando, följt av retur:

sudo /Applications/Install\ macOS\ Sierra\ Public\ Beta.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/Installationspinne --applicationpath /Applications/Install\ macOS\ Sierra\ Public\ Beta.app

Terminal kommer sedan be om ditt lösenord och vi förutsätter att du har ett adminkonto (om du bara har ett konto på datorn är det ett adminkonto). Du kan inte se att du har skrivit in något, men skriv bara lösenordet som vanligt och tryck retur. Du får sedan frågan om du verkligen vill radera allt innehåll på /Volumes/Installationspinne – skriv in y och tryck retur.

Efter en (bra) stund är den klar och du kan starta om. För att starta från installationspinnen håller du nere alt-tangenten medan Macen startar och väljer den från menyn som dyker upp.

Genom att installera från installationspinnen, som själv är Sierra och inte har några andra program eller annat som kan störa, kan du förhoppningsvis installera uppdateringen även på en Mac som trilskar.