Sierra

Med Mac OS Sierra har Apple, som i tidigare versioner av Mac OS X, integrerat ännu fler funktioner som var först att se världens ljus i IOS. Men Sierra lägger inte bara till funktioner som IOS var först med, det låter också vår Mac och Iphone eller Ipad prata bättre med varandra. När vi tar i beaktande att de flestas primära dator idag är IOS-enheter, är det väldigt passande att Mac OS Sierra gör mer för att serva dessa nya behov.

Vågar vi uppdatera redan nu?

Innan vi djupdyker i Sierra bör vi fundera på huvudfrågan: Bör vi uppdatera till Sierra? Först av allt måste vi ta reda på om den Mac vi använder är kompatibel. Ju äldre Macen är, desto större risk att vissa funktioner inte fungerar. Här finns en lista på alla Macar som klarar att köra Sierra. Det ger svar på om vi över huvud taget kan uppdatera.

Utöver det finns det också några viktiga saker att ta reda på innan eventuell installation. Kommer våra gamla programvaror fungera i Sierra? Här finns allt du behöver veta innan du drar igång uppdateringen.

Läs också: Så installerar du Mac OS Sierra på din gamla Mac 


Siri gör debut på Macen

Siri, Apples röstassistent, är huvudnumret i Mac OS Sierra. Det är också den funktion som allra mest representerar ”IOS-ifieringen” av Mac OS.

När Siri är aktivt fungerar det precis likadant som på IOS. Men, det finns ingen standardinställning som låter oss aktivera Siri genom att säga ”Hej Siri.” Kortkommandot för att aktivera Siri är att hålla command och mellanslag nedtryckt, eller att trycka på Siri-ikonen i menyfältet och i Dock.

Siri fungerar bäst för oss när vi testar att söka på nätet efter vanliga, vardagliga saker vi kan tänkas vilja veta. När vi frågade efter platser i närheten, eller specifika nyheter som sportresultat, hittade Siri nästan alltid det vi letade efter.

Siri
Vi kan använda ett ganska naturligt språk när vi pratar med Siri, till exempel "Visa mig bilder jag laddade ned förra veckan".

Siri kan också användas för att söka på nätet efter bilder. Bekvämt nog kan bilderna Siri hittar sedan dras från Siri-fönstret och släppas i till exempel ett dokument vi arbetar med. Siri kan också användas för att hitta filer på Macen.

Sierra
Webbsök och sök i Finder kan göras direkt från Siri. Resultatet kan vi dra direkt från Siri-fönstret dit vi vill ha det.

Siri kan också användas för att justera vissa systeminställningar. Vi kan säga exempelvis:

  • ”Öka ljusstyrkan” 
  • ”Sätt datorn i vila” 
  • ”Sätt igång min skärmsläckare”
  • ”Stäng av Wi-fi”
  • ”Hur mycket ledigt utrymme har jag på min Mac?”

För övriga inställningar behöver vi lista ut den exakta frasen för att hamna rätt, exempelvis om vi vill ha en ny bakgrund på vår Mac. När vi bad Siri ”Byt bakgrundsbild” fick vi istället sökresultat från nätet (där det första var en guide till att byta bakgrundsbild på Windows XP). Istället fick vi säga ”Öppna inställningar för Skrivbord och skärmsläckare”.

En varning måste vi dock utfärda för Siri: Än så länge fungerar det bara tillsammans med Apple-program. Om vi använder Microsoft Outlook för mejl och ber Siri läsa det senaste mejlet, öppnar det istället Apple Mail. Apple har också bekräftat för oss att det API för tredjeparts-appar som finns till Siri för IOS, ännu inte finns till Mac.

Efter att vi använt Siri ett tag, kunde vi inte undvika att fråga oss själva hur användbart Siri på Macen egentligen är. Siris användbarhet på IOS förstärks av att Iphone har en relativt liten skärm, att vi bara har ett fönster uppe åt gången, och att vi ofta behöver använda Iphone hands-free.

Vårt tidiga intryck var att Siri på Mac känns mer som en lyx än som en nödvändighet. När vi använder Macen har vi oftast händerna på tangentbordet och musen. Även om vi inte har alla kortkommandon i huvudet kan många av oss starta en webbläsare och söka på ”macka” snabbare än vad Siri kan göra det åt oss.

Sedan insåg vi också något vi inte hade väntat oss. När vi använder ett gränssnitt på en dator – vilket som helst – finns där alltid ett visst mått av trista, repetitiva gester och uppgifter. På Unix-datorer handlar det om att knappa kortkommandon på tangentbordet. På IOS är det att trycka, peka och svepa med fingrarna. På Mac är det dubbelklick, shift-och-sen-klick, högerklick och markera, exempelvis.

De här små inmatningarna vi gör för att få datorn att utföra det vi vill blir tröttsamma, men det visste vi inte förrän vi började använda Siri. Att be Siri göra en webbsökning efter bilder på mackor är kanske inte lika snabbt som att starta en webbläsare, skriva ”macka,” trycka enter och sen klicka på ”Bilder” i Google – men det är inte lika tröttsamt.

Ledan och långtråkigheten i att trycka oss fram tröttar ut oss efter ett tag. Att ha flera sätt att utföra uppgifter på en dator är bra, och Siri på Sierra tillåter det. Det gillar vi.