När Apple visade upp tredje versionen av operativsystemet till Apples smarta klocka var det ingen liten uppgradering. Det var en nystart för klockan.

Ett av de största problemen med Apple Watch har ända sedan dag ett varit prestanda, eller snarare – den totala bristen på prestanda. Det var inte ovanligt att behöva vänta sex-sju sekunder, ibland ännu mer, bara för att öppna en app.

Laddskärm
Det blir mindre av detta i fortsättningen.

Allt – ja, allt – är snabbare

Vi har testat Watch OS 3 på en första generationens Apple Watch – och till våra stora lättnad finns här ordentliga prestandaförbättringar. Appar startar betydligt snabbare, ja, nästan omedelbart. Tack vare en förändrad minneshantering kan systemet dessutom hålla kvar fler appar i bakgrunden. Mindre av den där snurrande symbolen alltså, det tackar vi för.

Det är slående hur snabbt klockan går (höhö) med Watch OS 3 installerat, särskilt när vi har i åtanke att det är precis samma hårdvara som driver systemet. Det andas verkligen nytt liv i klockan.

Slående är också hur mycket Apple har tänkt om när det kommer till att interagera med Watch OS 3. En av de största förändringarna i hur vi använder klockan är tillkomsten av Dock. Borta är nu Vänner-listan som aktiverades via sidoknappen, istället har knappen fått en viktig funktion i att aktivera dockan – enkelt sagt en lista där vi kan spara våra favoritappar. Dessa appar, max tio till antalet, får vi snabb åtkomst till via sidoknappen. Apparna hålls uppdaterade i bakgrunden och är ”fräscha” när vi behöver dem. Inget mer vänta på att aktivitetsringarna ska fyllas, de är redan uppdaterade när vi öppnar appen.

Dock
Det är möjligt att byta plats på appar i dockan, både direkt från klockan och från Watch-appen i Iphone.

Dockan gör det mycket enklare att nå den information vi vill ha, istället för att vi ska hoppas på att vi trycker rätt i den röriga app-vyn (som fortfarande finns kvar). Alla appar ryms som sagt inte i dockan, men ärligt talat är det sällan vi regelbundet använder fler än tio appar på klockan. De appar vi använder oftast startar i princip omedelbart, och innehåller allt som oftast uppdaterad information. Mycket smidigt.

Även Överblickar (Glances på engelska) har fått stryka på foten i Watch OS 3, och det är ingenting vi saknar. Det var svårt att se någon nytta med bantade miniversioner av appar som ändå var långsamma att ladda. Bättre då med Dock som ger oss snabb tillgång till hela appen. När vi sveper upp från urtavlan möts vi istället av Kontrollcenter, precis som i IOS. Där får vi snabb tillgång till inställningar vi ofta behöver, bland annat batteristatus.

Så långt bra, men ett par funderingar har vi – varför är det inte möjligt att se batteristatusen på Iphone från klockan? Ett tryck på batteriikonen hade kunnat enkelt kunnat ge oss den informationen, praktiskt när telefonen ligger på laddning i ett annat rum.

Och varför finns inte uppspelningskontrollerna bredvid Kontrollcenter, precis som när vi sveper till vänster i Kontrollcenter i IOS 10? Nu får vi istället lägga applikationen ”Spelas nu” i Dock för att snabbt komma åt play, paus och volymjusteringen. Det hade gått ännu snabbare, och varit mer enhetligt, om vi kunde svepa Kontrollcenter åt sidan.

Värt att nämna är också att det nu är lättare än någonsin att byta mellan urtavlor (varav flera är nya i Watch OS 3). För en del av oss förändras vår användning av klockan beroende på om vi är på jobb eller lediga, om det är dag- eller kvällstid, om det är veckodag eller helg. Därför är det praktiskt att ett svep till höger eller vänster nu byter till en ny urtavla, med våra anpassade komplikationer. Bra är också att vi nu kan ändra våra urtavlor i Watch-appen för Iphone, perfekt för den som vill experimentera fram de bästa urtavlorna på en större skärm.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning