Det har dykt upp många kompetenta fotoredigeringsprogram den senaste tiden, Luminar 2018 och Affinity Photo är två av dem. Det är program som är mer avancerade och bjuder på fler funktioner än Bilder i Mac OS eller den genomsnittliga fotoappen för IOS. De kostar runt 600 kronor, det vill säga inte i närheten av vad vi får betala för en årsprenumeration på Photoshop CC.

Pixelmator Pro är en nykomling i detta gäng. Sedan slutet av november säljer utvecklaren bakom Pixelmator nämligen en helt ny version av det oerhört populära, billigare alternativet till Photoshop.

Missa inte! Loupedeck: Ett dyrt måste för Lightroom-fantaster

Pixelmator Pro
Snabb redigering med filter, eller mer manuellt med kurvor. Pixelmator är enkelt och kraftfullt på samma gång. Tryck på bilden för att se en större version.

Med Pro i namnet kommer förutom en något högre prislapp (649 kronor) också fler funktioner som gör att det kan tävla med program som Luminar och Affinity, samt erbjuda ett vettigt, billigare alternativ till Photoshop för hemanvändare som kanske inte vill betala för en prenumeration.

Nya funktioner i Pixelmator Pro

Precis som tidigare är Pixelmator ett avancerat bildredigeringsprogram som även har verktyg för att jobba med text och grafik, och för att rita och måla.

Många av nyheterna som ska göra skäl för tillägget Pro återfinns under ytan. Pixelmators motor har fått sig en rejäl uppdatering och förlitar sig än mer på vår dators grafikkort än tidigare. Pixelmator använder både Core Image och Metal 2, och använder maskininlärning bland annat för att namnge lager helt automatiskt. Det senare kan komma till användning lite då och då, men helt rätt blir det inte alltid. Det är knappast heller något som får oss att byta från Photoshop, men visst kan det vara en hyfsat hjälpsam detalj.

Pixelmator Pro
Automatisk namngivning av lager fungerar helt okej. Bilen blev rätt, men Pixelmator egna ikon lyckades den inte förstå.

Andra nyheter i denna nya Pro-version känns som mer eller mindre måsten för att få kalla sig ett proffsigt redigeringsprogram. Icke destruktiv redigering till exempel. Nu kan vi alltså flytta, ändra och ta bort effekter och justeringar helt oberoende av när eller hur redigeringen gjordes, utan att behöva stega sig tillbaka med cmd + z. Våra favoritinställningar kan dessutom sparas som förinställningar och delas med andra.

Pixelmator har nu också fullt stöd för raw, inklusive flera lager av raw-justeringar, också det en välbehövlig uppdatering. Bättre penslar som blandas mer trovärdigt med varandra, vilket också gör Pixelmator Pro till ett bättre val än tidigare för den som är mer intresserad av att ritande och målande än bildredigering.

Pixelmator Pro
Quick Selection Tool i Pixelmator Pro

Ett nytt Quick Selection Tool gör det möjligt att bättre markera objekt utan större ansträngning. Vi ger verktyget en rejäl utmaning när vi försöker markera bron på bilden ovan från sin omgivning. Verktyget har lite svårt med detta, främst trädgrenarna, men med enklare objekt är inga problem. Det finns också bra möjligheter att korrigera markeringen.

Missa inte! Affinity Photo för Ipad: Rejäl Photoshop-utmanare för bråkdel av priset

Vi uppskattar att många funktioner har en förklarande text för att bättre beskriva både nya och gamla funktioner. Alla nya program kräver en viss tillvänjning de första gångerna, men med dessa texter blir det åtminstone lite lättare. Den som är van med Pixelmator sedan tidigare bör känna sig som hemma ännu lite snabbare.

Pixelmator Pro
Foto: PixelmatorNu ännu lite bättre på text, med bra fontinställningar och textlager som kan konverteras till pixellager och formbara lager.

Uppdateringar även på ytan

Det är inte bara nya teknologier i Pixelmator Pro. Programmet har också fått ett delvis nytt utseende. Det är inte riktigt lika Photoshop-inspirerat som tidigare, men fortfarande väldigt avskalat och för det mesta lättarbetat. Texten kan dock vara väl liten på sina håll. Alla våra verktyg och reglage finns i vänster- eller högerkant på skärmen och allt händer dessutom i samma fönster, vilket är ett plus i kanten för alla som gillar helskärmsläget.

Eftersom programmet är utvecklat specifikt för Mac finns också en hel del andra trevliga funktioner och teknologier, som stöd för P3-färger som nyare Macar kan visa. Pixelmator pratar med Icloud och kan använda Split View och flikar utan problem. Det är helt enkelt en väldigt bra upplevelse på en Mac, och klart mer uppdaterat och välanpassat för Mac OS High Sierra än Photoshop. Förutom på en punkt, Touch Bar-stödet verkar helt frånvarande.

Överlag får vi ett rappt uppträdande, även vid tyngre beräkningar och även på en något äldre Mac. Alla nya tekniker gör dock att systemkraven blir relativt höga. Vi måste köra Mac OS High Sierra och vi måste ha en Mac som stödjer Metal. Gamla Pixelmator säljs dock fortfarande för den som har en gammal Mac.

Med Pixelmator Pro kommer också stöd för Mac OS High Sierras nya filformat heif, så vi slipper konvertera bilder som är fotade från exempelvis vår Iphone med IOS 11. Som tidigare finns också gott stöd för Photoshop-format. Vi kan öppna Photoshop-filer inklusive lager i Pixelmator, vilket gör det enklare att byta om vi tidigare förlitat oss på Adobes program.

Photoshop-ersättare för många, men inte alla

Pixelmator Pro är en större, mycket trevlig uppdatering av Pixelmator. Det har blivit mer än 300 kronor dyrare, men känns fortfarande värt sitt pris. För intresserade amatörer och semiproffs är Pixelmator ett utmärkt, billigare alternativ till Photoshop. Samtidigt erbjuder det nog många funktioner för att vara värt investeringen, både från tidigare versioner av Pixelmator eller om du i dag använder Bilder eller kanske en IOS-app för fotoredigering.

Kanske kan det locka över en och annan proffsanvändare också, men Photoshop är fortfarande ett steg upp med ännu fler verktyg och möjlighet att använda tillägg. Pixelmator Pro är en Photoshop-ersättare för väldigt många, men ännu inte för alla. En provversion av Pixelmator finns dock att testa för den som tvekar.

Omdöme

Bra köpOm du har som jobb att redigera bilder är det förmodligen inte läge att byta till Pixelmator Pro bara för att spara en slant. Men Pixelmator är ett bra köp för alla utom riktiga proffsanvändare om du vill redigera bilder med ett kraftfullt program, utan att betala en månatlig avgift till Adobe.
 

Fakta: Pixelmator Pro "Whirlwind"

Testad: December 2017, version 1.0.3. 
Funktion: Bildredigeringsprogram för Mac OS.
Systemkrav: Mac OS High Sierra. Grafikkort med stöd för Metal (Imac, Mac Mini, Macbook Pro och Macbook Air från 2012 eller senare. Mac Pro från 2013, Macbook från 2015 eller senare).
Tillverkare: Pixelmator. 
Pris: 649 kronor i Mac App Store. Gratis provversion finns.

plus

Lättanvänt och kraftfullt
En billigare Photoshop-ersättare för de flesta
Mac-anpassat

minus

Relativt höga systemkrav
IOS-version kostar extra
Inga Photoshop-tillägg

Betyg: 8 av 10