På WWDC visade Apple upp alla nyheterna i IOS 10 och Mac OS 10.12 Sierra. Båda systemen släpps som vanligt i höst (gissningsvis i september-oktober), och har redan börjat betatestas.

Om du vill vara med och testa – antingen av ren nyfikenhet, för att du inte kan vänta på att få prova de nya funktionerna, eller för att faktiskt utveckla program eller appar som utnyttjar några av de nya funktionerna – kan du antingen bli officiell utvecklare eller gå med i Apples betaprogram för allmänheten.

Utvecklare

Först ut med alla betaversioner – bli utvecklare

Apple Developer Program kostar 99 dollar eller 999 kronor om året, men ger dig också tillgång till fler och tidigare betaversioner av Apples olika operativsystem. Förutom IOS och Mac OS kan du även prova Watch OS 3 och TV OS 10, system som förmodligen inte alls släpps som betaversioner för allmänt testande.

För att gå med besöker du den här sidan.

Betatesta IOS 10 och Mac OS Sierra

Gratis och enklare – Apple Beta Software Program

Känner du inte att lite betatestande är värt en tusenlapp kan du istället anmäla dig till Apple Beta Software Program. Då kommer du få tillgång till betaversioner av IOS 10 och Mac OS Sierra med början i juli, och uppdateringar då och då fram till skarpa lanseringen i höst.

Förra året kom åtta betaversioner av OS X El Capitan för utvecklare och sex för allmänheten, medan OS X Mavericks hade något färre versioner. För IOS släpptes fem versioner för utvecklare, medan testare i Apples öppna betaprogram fick tre.

Tänk på att börja med en rejäl backup innan du ger dig på någon betaversion av ett operativsystem. För Mac är en klonbackup det mest praktiska eftersom det går betydligt snabbare att återställa från en sådan om du skulle behöva det.

Glöm inte heller att utnyttja Feedback Assistant om du betatestar och stöter på en bugg – programmet används för att skicka buggrapporter till Apple och hjälper utvecklarna att få systemen så stabila som möjligt.