Installera OS X

Sedan i går kan medlemmar i Apples utvecklarprogram installera den första betaversionen av Mac OS 10.12 Sierra, och från och med början av juli kan allmänheten också testköra det nya systemet tack vare Apple Beta Software Program.

Om du ger dig på detta och installerar Sierra på Macens interna hårddisk för att använda det i vardagen kan det hända att de oundvikliga buggarna i tidiga betaversioner får dig att tröttna och vilja återgå till El Capitan. Det är dock lättare sagt än gjort – du kan inte starta i Återhämtningsläget och installera om El Capitan, eftersom du bara kan installera nuvarande system därifrån.

Så gör du för att slippa bekymmer – innan du installerar betaversionen

Om du tänker installera en betaversion av OS X på Macen är det väldigt viktigt att du gör en fullständig backup av datorn som du lägger undan och inte rör tills det nya systemet har blivit så stabilt att du inte känner att det är någon risk att du kan vilja återställa till den gamla versionen.

Bäst är att göra en klon av disken till en extern hårddisk, som du sedan testar att starta från för att kontrollera att den fungerar och har alla dina filer. Till det kan du använda Carbon Copy Cloner eller Superduper. Det går också bra med Time Machine eller ett annat backupprogram, men fördelen med en klon är att det går mycket fortare och betydligt enklare att återställa om det skulle behövas.

Dropbox

Så slipper du bekymmer – medan du testar
När du väl har installerat betaversionen av Mac OS Sierra har vi ett tips som gör det mycket enklare att återställa om det behövs. Används Dropbox, Icloud Drive, Onedrive eller en annan molntjänst för att lagra alla nya dokument och filer du skapar. På så sätt slipper du mycket av krånglet kring själva återställandet.

Carbon Copy Cloner

Så återställer du till El Capitan med klonbackup
Om du har varit förutseende och skapat en klon av disken innan du körde igång ditt test är det väldigt enkelt att återställa.

Börja med att kontrollera att du har alla dina nödvändiga filer, antingen på backupen eller i Dropbox (eller vad du nu har). Det är få saker som är lika irriterande som att radera och installera om en dator bara för att upptäcka att du missade att få med dig något viktigt dokument.

Därefter startar du från klondisken, startar klonprogrammet, och klonar tillbaka den till Macens interna disk. Hux flux är du tillbaka där du slutade innan du installerade Mac OS Sierra. Allt du behöver göra sedan är att flytta in dina nyare filer igen, eller låta molnlagringen synka ner dem.

Time Machine

Så återställer du med Time Machine-backup
Om du har en Time Machine-backup blir det lite mer komplicerat, men det går fortfarande. Eftersom Time Machine inte skapar startbara backuper måste du första installera om systemet och därefter återställa från backupen.

Börja precis som innan med att kolla att du har sparat undan alla nya filer, i molnet eller på en annan extern disk.

Installationspinne
Med hjälp av ett Terminalkommando kan du snabbt skapa en installationspinne.

Skapa sedan en installationspinne på ett oanvänt usb-minne. Hur du gör kan du läsa här.

Starta sedan om från installationspinnen, öppna Skivverktyg, markera Macens interna disk och välj Radera för att helt tömma den. Avsluta sedan Skivverktyg och gå vidare med installationen av El Capitan.

När du är klar och Macen startar om kan du välja att hämta data från din Time Machine-backup, och till sista hämta in filerna du skapade under tiden du använda betaversionen av Mac OS Sierra.