Vill du vara helt säker på att dina filer finns kvar oavsett vad som händer behöver du minst tre kopior: arbetskopian på datorn, en lokal säkerhetskopia och så en version som lagras utanför huset. Sista punkten var svår för privatpersoner förr i tiden. Men nu är det inte svårare än att ladda ner en app och skaffa ett konto.

Med en molnlagringstjänst får du en extra hårddisk på internet. En eller flera mappar på din dator synkas automatiskt upp till en server som oftast står i ett helt annat land. Skulle din bostad brinna upp har du i alla fall viktiga dina viktiga dokument kvar.

Ovanpå säkerheten får du i många fall mängder av andra funktioner. Ett exempel är att du kan komma åt alla dina filer från vilken dator som helst, ett annat att du kan dela filer på ett enkelt sätt. I många fall har du dessutom kopior av alla gamla versioner också, precis som med Time Machine.

Tjänsterna vi tittat på har klienter som du kan installera på din Mac. Det gör att du enkelt kan ladda upp viktiga filer till molnet utan att behöva tänka så mycket på det. I regel behöver du bara lägga dokumenten i rätt mapp.

Det finns olika för- och nackdelar med alla val. Men oavsett vilken tjänst du väljer är det värt några tior i månaden att få en extra kopia av informationen. Och glöm inte att du kan köra allihop parallellt. Det är ganska många gigabyte utan att du behöver betala en krona.

Icloud – Första valet för många Macanvändare

Faktum är att du sannolikt redan använder molnlagring. Med din Mac och Iphone eller Ipad får du nämligen Apples lösning på köpet. Även om du kan använda en del av funktionerna på andra plattformar och på nätet är det på Appleenheter den gör sig bäst.

Främsta fördelen med Icloud är givetvis att allting integrationen. Kör du enbart Mac OS och IOS fungerar allting nära nog magiskt. Det gäller i synnerhet om du dessutom använder applikationer som stödjer systemen fullt ut.

Skärmdump från icloud.com
Om du inte skaffat någon egen lagringslösning i molnet har Apple gjort det åt dig. Men se till att använda den rätt.

Likt det mesta annat Apple gör är funktionen nästan magisk. Du märker knappt att du har Icloud och ändå finns mycket av det du skapar på plats när du kikar efter det. Men vill du gå utanför ramarna blir det i vanlig ordning lite besvärligare. Och jämfört med konkurrenterna är funktionsutbudet skralt.

Det sagt finns det saker som är riktigt bra. Du kan till exempel enkelt se exakt vart ditt utrymme går åt. En funktion som skulle vara trevlig hos konkurrenterna också. Vidare är webbsidan en av de absolut snyggaste i gruppen.

Men allt är inte guld och gröna skogar. Webbsidan är rätt slö, uppladdningen går inte i full fart och länkdelningen är hopplös. Och Windowsklienten är ingen höjdare om du använder flera operativsystem.

Apple ger dig 5 gigabyte utan kostnad. Vill du ha mer än så får du betala 9 kronor i månaden för 50 gigabyte, 29 kronor för 200 gigabyte eller 89 kronor om du behöver en två terabyte, något alternativ för en terabyte finns inte längre. Betalningen är lika smidig som själva lösningen – den plockas från det kort du registrerat i Itunes.

Fakta: IcloudBra köp
Funktion: Molnlagring
Tillverkare: Apple
Pris: Från 0 kronor
Mer info: Icloud.com

plus

Ordentligt integrerat med Mac OS
Synkar mer än bara filer
Snygg webbsida

minus

Få inställningar
Snålt med utrymme
Halvklen uppdateringsfart

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10