Apples lilla svarta puckliknande tv-mojäng har knappast fått en ansiktslyftning, men vem bryr sig om utseendet när det hänt så mycket på insidan? Eller har det verkligen gjort det?

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Som vanligt lika enkel att installera och använda. Nyheterna är få. Den är någon halvcentimeter mindre, har fått en nygammal processor, grejar nu hdr10+ samt har fått större lagringsutrymme. Har du förra generationens Apple TV 4K och är en ”vanlig” användare kommer du knappt att märka någon skillnad. Sitter du och svär över hur segt och buggigt Android TV är på din smarta tv, då är det här något för dig.

Positivt

  • Stöd för hdr10+
  • Övertygande lyster i bilden
  • Snabb som tusan
  • Välintegrerad i Apples ekosystem

Negativt

  • Det finns mycket billigare alternativ
  • Få nyheter

Ska vi vara elaka, och det kan vi ju vara, kan vi sammanfatta nyheterna som två till antalet. Tre, om vi räknar med att den numera har passiv kylning.

Ny processor

Istället för A12 Bionic sitter nu chippet A15 Bionic på insidan, vilket gör att den här lilla pucken har mer kräm än nya Ipad 10. Och vi kan bara att anta att en Ipad används till mer saker än den här.

*underteckand skakar på huvudet och gör en fejspalm*

Oavsett vad vi tycker om Apples lätt förvirrade laguppställning i Ipad-laget är det definitivt enklare hemma hos Apple TV. Här finns två modeller att välja mellan. En med 128 gigabyte minne och ethernet-kontakt samt stöd för thread och en med 64 gigabyte minne utan ethernet samt inget stöd för thread. Bägge två fungerar som Homekit-hub och bägge har stöd för Matter, den nya standarden för ”internet of things”, vilken möjliggör att det blir enklare att blanda prylar från olika fabrikat.

Apple TV 4K
Apple TV med 64 gigabyte lagringsminne har ingen ethernet-port.

Mer lyster med hdr10+

A15 Bionic gör att du (fortfarande) kan njuta av filmer i 4k, men nu får Apple TV stöd för hdr10+ och Dolby Vision. Och visst är det skillnad från förra generationen, det blir rejäl stuns i ljus samt högre kontrast.

Apple TV 4K
Apple TV 4K är lika liten och ansenlig som tidigare. Och svart. Väldigt svart.

Tv:n vi testar på, en TCL, har Android TV och skillnaden på bilden jämfört med Apple TV är anmärkningsvärd. Apple TV är så mycket snabbare att det är som att se ett sprintlopp mellan en död människa och Usain Bolt. Om du inte gillar att vänta på att streaming-appar ska öppnas är det bara att slå till på en Apple TV.

Enkel installation

Liksom andra produkter från Apple är det enkelt att installera en Apple TV. Slå på den, plugga in den via hdmi (version 2.1) och ha din Iphone i närheten. Sedan är det klart. Du kan ställa in den exakt som din gamla trotjänare eller som en ny.

Vi hade dock vissa problem med ljudet. När ljudinställningen var inställd på Atmos fick vi inte alla ljudkanaler från Netflix, utan vi blev tvungna att manuellt ändra ljudet till Dolby 5.1. Däremot fungerade alla streamingtjänster med stöd för Atmos utmärkt. Vi testade på en TCL 8132.

Om det är soundbaren, sladden eller Apple TV fel törs vi inte riktigt säga. Men det verkar som om Apple TV inte har en funktion där den skalar ned ljud automatiskt till stereo.

”Sätt på HBO Max, Siri”

Någon som inte heller syns är Siri, Apples röstassistent, som levt ett motigt liv i skuggan av Google och Amazons röstassistenter. En nyhet nu är Siri kan känna igen din röst. Varför är det bra, kanske vän av ordning frågar sig. Säg att du har flera användarkonton på din Apple TV. Du kommer hem, sätter dig i soffan och ber Siri att spela något. Vad du inte visste var att din sambo, Billy, som älskar fantasy, var inloggad med sitt konto istället för ditt. Men då Siri känner igen din röst, en röst som förknippas med hårdkokt svensk true crime, slipper du bli serverad lågkvalitativ underhållning som The Witcher. Istället kanske Siri kommer att rekommendera, om du har tur, när Leif GW Persson grymtar och rosslar i tio timmar. Eller något ännu bättre. Poängen är att du får relevanta tips oavsett vem som är inloggad.

Så länge du använder Siri och röstkommandon.

Du behöver inte heller oroa dig för att alla resultat är hyrfilm hos Apple. Du kan be Siri spela upp något från Prime, Netflix eller vad det nu kan vara.

Kontrollera med PS5 och Xbox

Fjärrkontrollen är i stort sett identisk med förra generationens. Det är ytterst små designförändringar. Funktionsmässigt fungerar den precis likadant. Utseendet domineras av den stora touch-cirkeln, som låter dig utföra snabbspolning framåt eller bakåt genom att svepa med fingret.

Apple TV 4K
Knappen för röststyrning har fått en liten design-tweak. Tror vi. 

Och, håll i er nu, den laddas via usb c!

Om du har Apple Arcade (om ni har det, mejla gärna och berätta om det är bra eller dåligt), kan du antingen köpa en handkontroll från någon av alla tillverkare som specialiserar sig på just detta, typ Nimbus Steelseries. Eller så kan du använda handkontrollerna från din Playstation eller Xbox. Märk väl att det inte är säkert att de fungerar med alla spel.

Apple TV 4K
I övrigt intet nytt.

Därför ska du välja Apple TV

Varför ska du köpa en Apple TV istället för en Chromecast, som kostar bra mycket mindre och i princip gör samma sak? Om du är fast rotad i Apples ekosystem är det inget snack om saken. Du kan förlita dig på att det släpps uppdateringar under flera år med nya funktioner och att du har en apparat som inte kommer att kännas långsam, inte ens efter ett flera år.

Bildmässigt grejar de bägge 4k, Apple TV har stöd för hdr10+ medan Chromecast ”bara” har stöd för hdr.

Apple TV 4K kommer också att stödja qms_vrr, eller Quick Media Switching, som möjliggör omedelbara förändringar mellan innehåll med olika bildhastigheter. Såvida din tv har stöd för det. Funktionen dyker upp i samband med en uppdatering senare i år.

Som lösning betraktat är Apple TV mer elegant än Googles. En Chromecast Ultra är å andra sidan 1 200 kronor billigare, vilket är mycket pengar idag.

TL;DR

Apple TV 4K har nu stöd för hdr10+ och snabbare processor. Bättre bild och rappare gränssnitt.

Specifikationer

Tillverkare: Apple
Testad: Oktober 2022
Systemkrets: Apple A15 Bionic
Lagring: 64/128 GB Flash
Video: 4K med hdr (Dolby Vision, hdr10+)
Ljud: Dolby Digital Plus 7.1, Dolby Atmos, Apple Lossless
Anslutningar: HDMI 2.1, Gigabit ethernet
Kommunikation: Wifi 6, bluetooth 5.0, Airplay
Operativsystem: TVOS 14.5
Fjärrkontroll: Fyrvägskontroll med pekyta, 63 gram
Storlek: 3,1 x 9,3 x 9,3 cm
Pris: 64 GB 1 995 kr, 128 GB 2 195 kr hos Apple