Apple TV 4K visades upp tidigare i år sida vid sida med Iphone 8, Iphone 8 Plus och Apple Watch Series 3. Precis som föregångaren kretsar det mesta kring App Store, strömmade media och ett operativsystem nära besläktat med IOS.

Vi testar TV OS 11: Få nyheter – men några riktigt fina guldkorn hittas

Apple TV 4K släpps i två versioner: 32 gb och 64 gb med en prislapp på 1995 kronor respektive 2195 kronor. För den som kommer att använda boxen primärt för tv-tittande är förstnämnda att föredra, men planerar du att ladda ner en hel del appar kan det vara värt de 200 kronorna extra.

Rejält med hästkrafter

På många sätt är Apple TV 4K den perfekta följeslagaren till din tv. Den levereras äntligen med stöd för 4k och hdr, och tack vare A10X Fusion, som även finns i de senaste modellerna av Ipad Pro, är det är ett stycke hårdvara med rejält med hästkrafter under huven.

Designmässigt är det svårt att skilja Apple TV 4K från sin föregångare. Det rör sig fortfarande om en liten och svart box med en diskret logotyp på men det finns ett par skillnader.

Till att börja med är undersidan av Apple TV 4K aningen upphöjd och lufthålen mer exponerade. Detta ger en bättre luftcirkulation i enheten och håller A10X Fusion-processorn kall. Dessutom har Apple valt att slopa den usb-c-anslutning som fanns på baksidan av föregångaren. Varför vet vi inte, men för gemene man spelar det ingen roll då porten användes för rena administrationsuppgifter.

atv

Apple har även uppgraderat ethernet-jacket med stöd för gigabit för att klara betydligt högre bandbredd, implementerat nya bluetooth 5.0 och utökat RAM-minnet från 2 GB till 3 GB.

Även kontrollen har fått ett lyft. Numera finns det en vit rund ring runt meny-knappen för att göra det enklare att skilja på vilken ände som är vilken. Vi upplever även att kontrollen på så vis blir lättare att hantera i dunkelt ljus. I övrigt är designen och knapparna densamma.

atv

Hdr – bättre ljus och svärta

Den uppgraderade prestandan underlättar så klart vid uppspelning av 4k-material på. Under vårt test, som innefattar både hyrvideo via Itunes och tv-serier på Netflix, levererar Apple TV 4K med råge. Framrför allt ser materialetmer levande och kontrastrikt ut tack vare hdr-stödet.

Den extra kraften gör även att apparna i Apple TV 4K känns rappare och bättre. Vi upplever bland annat att spelet Transistor flyter på bättre och förhoppningsvis leder prestandahoppet till att fler utvecklare väljer att släppa sina storspel till formatet.

transistor

Att strömma 4k-material är dock aldrig helt optimalt rent bildmässigt, och kvaliteten är en aningen sämre än vad du får om du köper film på 4k-bluray. Detta beror på att strömmad film alltid dras med kompromisser i form av komprimering för att spara bandbredd.

Till följd av detta uppstår vissa artefakter i bilden som vi helt enkelt inte upplever på film på skiva. Den bildkräsna kommer därför inte få samma ”wow”-upplevelse, men för medelanvändaren är Apple TV 4K helt klart ett upplyft. Bilden är krispig, färgerna fina, svärtan djup och hdr ger oss samma känsla av kvalitetshöjning som när vi gick från dvd till bluray.

Apple pressar priserna på 4k-film

Det faktum att Apple lyckats pressa ner priserna på 4k-video är också värt att applådera. Tidigare har det varit riktigt dyrt att både köpa och hyra högupplöst material, men Apple har valt att hålla priserna på 4k-film på samma nivå som vanlig hd. Det kostar 49 kronor att hyra en film i 48 timmar och vill du köpa den ligger prislappen på 169 kronor. Jämförelsevis kostar en film på 4k-bluray runt 250 kronor. Och det finns redan nu en hel del material i 4k. Ett par studios saknas dock, bland annat Disney som ännu inte tagit steget från 1080p.

atv

Vi ger även tummen upp för hur snabbt en 4k-film laddas via Itunes. Apple själva rekommenderar 25 megabit för en stabil upplevelse vilket inte borde vara något större problem här i Sverige.

Att komma igång med Apple TV 4K är busenkelt. Precis som föregångaren, kan du hålla en IOS-enhet nära den och på så vis föra över allt från Icloud-uppgifter till wifi-lösenord. Skulle du inte vilja det går det också utmärkt att lägga till det manuellt även om det fortfarande inte är särskilt smidigt att skriva in e-postadresser och lösenord med Siri-kontrollen.

Mycket är perfekt – men en del stöd saknas

Annars är det mesta bekant. Menyerna ser likadana ut och även om TVOS som operativsystem börjar kännas en aningen förlegat, är det lättnavigerat. Om du tidigare haft en Apple TV med App Store installeras samtliga av dina appar automatiskt via One Home Screen-funktionen. Du behöver dock logga in i alla appar var för sig, men detta sparar åtminstone ett par minuter av pillande.

Till skillnad från många konkurrenter, som slår av och på hdr beroende på vilket material som visas, har Apple valt att ständigt ha funktionen igång. Detta bidrar till att menyn ser alldeles strålande ut där skärpa och ljus ger en behaglig upplevelse. Nackdelen är att hdr i dagsläget inte går att stänga av temporärt. För att göra det behöver du gå in i Apple TV 4K:s bildinställningar och ändra. Vi hoppas att Apple inom en snar framtid fixar detta då många filmer och serier som visas i sdr (standard dynamic range) får en något förvrängd bild och blir stundtals alldeles för ljusa.

atv

Det går heller inte att växla mellan de två olika hdr-formaten, HDR10 och Dolby Vision, som Apple TV 4K har stöd för. Istället sköter boxen det åt dig vilket kanske fungerar för normalanvändaren, men för oss som vill kunna nyttja Dolby Vision till max och anpassa ljuskällorna efter smak och tycke, är det återvändsgränd.

Något vi även saknar är Dolby Atmos. Även om Apple lovat att det är på gång kan vi tycka att det är något som borde ha funnits med från start. Apple TV 4K är trots allt drygt 1 500 kronor dyrare än närmaste konkurrenten Chromecast Ultra och det bästa ljudformatet borde vara ett krav. Samma sak gäller Youtube, som inte går att visa i 4k på Apple TV 4K. Boxen har nämligen inte stöd för Googles VP9-codec, trots att det är gratis och öppen källkod. Skärpning, Apple!

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Apple TV 4K 32GB Pris vid test: 1935 kr.

Bästa pris just nu: 1875 kr