Testad produkt: Apple TV 4K 6:e generationen
Pris: 1 990 kronor på Netonnet

Det har hunnit gå över tre år sedan vi fick den första Apple TV-modellen med 4k-upplösning. Den var en rejäl uppgradering med inte bara högre upplösning, utan stöd för hdr och så småningom Dolby Atmos-ljud. Sedan dess har önskemålen samlats på hög över förbättringar och förhoppningar vi haft på en ny modell. Apple lanserade även Apple Arcade som gav hopp om att den skulle bli en spelplattform. Speciellt som ryktena har gått om ny kraftfull hårdvara. Är detta den monstermodell vi väntat på?

I testet av Apple TV 4K (2021)

 
Betyg 3 av 5

Omdöme

Om du har förväntat dig den spelkonsoll-liknande Apple TV som ryktena förespeglat är detta ett rejält magplask. Förutom några små förändringar och en ny fjärrkontroll har det egentligen inte hänt något. Ska du köpa en ny är den fortfarande ett bra val, men den är inte värd att uppgradera till. Vi får fortsätta att vänta på lanseringen av den riktiga spelmodellen.

Positivt

  • Mer precis fjärrkontroll
  • Stöd för Thread gör den till ett modernt nav för det smarta hemmet

Negativt

  • Inga förbättringar som motiverar en uppgradering
  • Sämre spelprestanda än den tidigare modellen
  • Fjärrkontrollen inte längre en spelkontroll

Hantering med fjärrkontrollen

För att börja med den mest uppenbara nyheten så har vi till sist fått en ny fjärrkontroll. Många klagade på att den gamla hade dålig ergonomi, att du var tvungen att använda touch för navigering och att knapparna var obegripliga för ovana användare.

Till att börja med har den återgått till den ursprungliga läckra aluminiumfinishen, vilket gör att det känns som en premiumkontroll igen. Den har även blivit större och framför allt tjockare, vilket gör att den ligger bättre i handen.

Apple TV 4K 2021
Foto: Jonas EkelundFjärrkontrollen har blivit betydligt bättre

Touchytan har ersatts av en gammal hederlig fyrvägskontoll där du kan klicka åt alla håll för att välja ikon och bläddra i listor, samt välja genom att klicka i mitten. Det är mer intuitivt och ger färre felnavigeringar. Men smart nog är den faktiskt också en touchkontroll! Du kan svepa åt alla håll för att snabbt bläddra i listor. Vi har också fått en ny touchkontroll. Med uppspelningen pausad kan du vila fingret på den yttre ringen och sedan röra fingret i en cirkel för att snabbt spola framåt och bakåt i filmer och musik. Det är både smart och praktiskt.

Meny-knappen har ersatts av en tillbaka-knapp, för det är ju faktiskt vad den används till. Siri-knappen är flyttad till sidan så att vi slipper komma åt den stup i kvarten. Dessutom har vi fått en mute-knapp samt en riktig på/av-knapp. Detta gör det mycket enklare för besökare att fatta vad de ska trycka på.

Apple TV 4K 2021
Foto: Jonas EkelundRejälare storlek och Siri-knapp på sidan

Vad Apple talar tystare om är att fjärrkontrollen inte längre innehåller något gyroskop eller accelerometer. Det innebär att spel där du tidigare kunde vifta på fjärrkontrollen för att styra, på Nintendo Wii-sätt, inte längre fungerar! Det rimmar ju illa med ambitionerna med Apple Arcade.

Vi var också många som, när Apple Airtags lanserades, genast tänkte att naturligtvis kommer vi nu att kunna använda Hitta-tjänsten för att lokalisera vår borttappade fjärrkontroll. Det är dock inget som, åtminstone i dagsläget, verkar fungera. Om du ber Siri att lokalisera fjärrkontrollen så svarar hen dock att ”du har inte ställt in en apple tv-fjärrkontroll i ditt icloud-konto”. Så det kanske är på gång?

Bild, ljud och finesser

En av nyheterna är att videoutgången nu är uppgraderad till den modernare hdmi 2.1-standarden. En av de stora nyheterna med det är att den stöder både 4k- och 8k-upplöst video i hela 120 hertz. Något som är ett måste för actionspel och som var ytterligare en ledtråd till Apples gamingplaner.

När vi väl läste specifikationerna fick vi dock veta att den ”höga bildhastighet” som det gjordes reklam för handlade om att även hdr-video kan spelas i 60 hertz. Något som tidigare bara gick med sdr-video. Detta är visserligen kul att kunna avnjuta sina egna hdr-videor filmade med nya iPhone. Men jämfört med våra förhoppningar var det en ganska blek förbättring.

Apple TV 4K 2021
Foto: Jonas EkelundÄntligen en modernare standard på anslutningarna

Dessutom är det inte än någon särskild god tillgång på hdr-video i 60 hertz. En del går dock att se på Red Bull TV och sport med sina snabba bildförflyttningar drar nytta av det.

Vad vi har fått som förbättrar bildkvaliteten är möjligheten att ställa in färgbalansen på ett enkelt sätt. När du aktiverat funktionen i inställningarna sätter du din iPhone X (eller nyare) mot skärmen och så använder den ljussensorn för att avgöra hur nära den visade färgen överensstämmer med den avsedda färgen. Den genererar sedan en färgprofil som gör att din Apple TV kompenserar för felaktigheter i din skärms färgåtergivning. Det är ett enkelt sätt att få bättre bild på dåliga eller felaktigt inställda apparater. Det är däremot en nyhet i tvOS 14.5 och går därför utmärkt att göra på den gamla modellen.

Apple TV 4K 2021
Foto: AppleInställning av färgbalans förbättrar upplevelsen

Vad gäller ljudet har det inte hänt något nytt sedan tvOS 12 när vi fick Dolby Atmos. Däremot kan det vara läge att påpeka att Apple TV sedan tidigare stöder Apple Lossless-ljud. Detta med bakgrund av att Apple Music nu uppgraderas med högre ljudkvalitet och att det visar sig att hörlurarna, inklusive AirPods Max, inte stöder detta. Du kan alltså njuta av det på teven.

Vad som också nämns lite i förbigående, och som förtjänar lite mer uppmärksamhet, är att Apple TV nu blir en mer kompetent central för det smarta hemmet. Redan tidigare har den ju fungerat som en utmärkt Homekit hubb. Men nu får den stöd för Thread, den nya öppna standarden för ”internet of things”. Den är ett strömsnålt mesh-nätverk som låter apparater från olika tillverkare samarbeta och utöka den trådlösa räckvidden. Därmed blir Apple TV fortsatt högst relevant för det smarta hemmet.

Prestanda

Den trådade nätverksprestandan är som förr, men den trådlösa är nu uppgraderad till wifi 6. Detta gör den mer lämpad för hem med väldigt upptagna trådlösa nätverk, som exempelvis många uppkopplade smarta hem-prylar. Den samsas också bättre mer flera videoströmmar i nätverket.

På insidan har den gamla Apple A10X Fusion kretsen (samma som i iPad Pro från 2017) uppgraderats till Apple A12 Bionic (samma som i iPhone XS från 2018). Men vänta nu, det är ju alltså en rejält gammal systemkrets! Är det ens en uppgradering?

Apple TV 4K 2021
Foto: MacworldVisst, beräkningsprestanda har ökat till 2018 års nivå

Eftersom det inte finns några benchmark-appar på Apple TV plockade vi fram våra mätningar från iPad Pro 2017 och iPhone XS. Det visar sig att beräkningskraften visserligen har ökat 24–34 procent, men att grafikprestanda faktiskt har minskat med 22–29 procent! Det här är den slutliga spiken i kistan för att detta skulle vara Apples nya spelinriktade modell.

Apple TV 4K 2021
Foto: Macworld Däremot har den långsammare (!) grafikprestanda

Vad var det som hände?

Nu får vi ge oss in i spekulationer om varför Apple gjort så här.

Det är helt uppenbart att detta inte är, eller varit ämnat att vara, en jättelansering. Men troligen har datumet för den kommande spelmodellen blivit försenat och under tiden har den gamla modellen blivit ohållbart omodern.

Förmodligen har de av logistiska skäl velat lägga ned tillverkningen av den gamla A10X-systemkretsen och stoppa in den strömsnålare A12 Bionic, och passa på att uppdatera lite standarder som en modern hdmi-port och snabbare trådlöst nätverk, samt stöd för Thread i Homekit. Detta är uppenbart den ”light-modell” som skulle vara budgetalternativet för dem som inte ville köpa den dyrare spelmodellen.

Men så ville de tillmötesgå användarna och lansera den nya fjärrkontrollen. Och plötsligt blev det, i brist på toppmodellen, den här budgetmodellen de blev tvungna att visa upp. Det hade varit bättre att bara smyga ut den i butiken, för då hade ingen blivit besviken.

Specifikationer

Tillverkare: Apple
Testad: Maj 2021
Systemkrets: Apple A12 Bionic
Lagring: 32/64 GB Flash
Video: 4K med HDR (Dolby Vision, HDR10)
Ljud: Dolby Digital Plus 7.1, Dolby Atmos, Apple Lossless
Anslutningar: HDMI 2.1, Gigabit ethernet, IR-mottagare
Kommunikation: Wifi 6, bluetooth 5.0, Airplay
Operativsystem: TVOS 14.5
Fjärrkontroll: Fyrvägskontroll med pekyta, 63 gram
Storlek: 3,5 x 9,8 x 9,8 cm
Rek. pris: 32 GB 1 995 kr, 64 GB 2 195 kr
Pris: 1 990 kronor på Netonnet