Roost

Att sitta rätt framför datorn är viktigt. Dålig ergonomi kan leda till förslitningsskador som musarm och dålig hållning när du sitter med nacken krökt och stirrar ner på en bärbar dator. Många använder en extern skärm och tangentbord för att komma runt det, men det är inte alltid praktiskt och om du ofta flyttar dig mellan olika arbetsplatser är det i princip omöjligt.

Ett alternativ då är att höja upp datorn, och därmed skärmen, och kombinera det med ett litet externt tangentbord. Genom att placera skärmens överkant ungefär i ögonhöjd får du naturligt en bättre sittställning och därmed mindre risk för nack- och ryggbesvär. Som en bonus skyddar du även datorn från en spilld kaffekopp och liknande.

Roost kompromissar inte

Ett vanligt problem med stativ för bärbara datorer är att de kompromissar på olika sätt. En del är stora och otympliga – eller extremt tunga – och kan knappast tas med i datorväskan varje gång du rör på dig. Andra är vingliga eller går sönder lätt. Till sist har vi de stativ som helt enkelt inte är speciellt praktiska: De kanske inte höjer skärmen lagom mycket, eller så kan de inte fällas ihop så de får plats i en väska.

Vik ihop

Roost Laptop Stand gör inget av detta. Det är fjäderlätt, kan vikas ihop till minimal storlek, och är bland de stadigaste stativ vi provat.

Roost-stativet lanserades med en Kickstarter-kampanj förra året som fick ihop omkring 6,3 miljoner kronor. Det säljs sedan dess direkt av tillverkaren. Det kostar 75 dollar plus 5 dollar i porto till Sverige, vilket blir drygt 800 kronor efter importmoms. Det är inte direkt billigt alltså, men fortfarande inte mycket mer än exempelvis Rain Designs Mstand eller Twelvesouth Hirise.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning