Imovie
Temamusiken i Imovie är fin. De första trettio gångerna. Sen vill man ha nåt nytt.

Det är inget fel på musiken som Apple skickat med Imovie. Men gör du många filmklipp har du tröttnat på att alltid ha samma slingor. Du kanske redan testat tricket att förändra musiken genom att dra upp eller ned hastigheten på den. Och hunnit tröttna på det också. Och du vet att du inte kan ta favoritlåtarna, för de är skyddade av upphovsrätt. Lägger du ut ditt klipp på Youtube, Facebook och Instagram kommer klippet garanterat tas bort.


Gratis musik

Lösningen är att använda royaltyfri musik. Det finns mycket sådan på internet. Allt är inte bra och ibland är det jobbiga villkor, och du måste kanske skapa ett konto. Men det finns bra musik som är fri också, det gäller bara att leta sig fram.

Om du inte redan har ett favoritställe för att hämta musik som skaparen låter dig använda fritt så kan du börja med Bensound, som är stället vi använde för att göra den här guiden. Den sajten kräver inte medlemskap. Det som krävs är att du talar om var musiken kommer från och länkar till sajten i videobeskrivningen, den som syns på Youtube. Vill du inte göra det kan du istället bli medlem och betala för att använda musiken.

Bensound är tydligt upplagt med olika kategorier. Det går bra att hitta rätt musikklipp i mobilen även om det inte är en mobilsajt.

Eftersom det inte går att spara ned musikfiler direkt till Imovie använder vi Dropbox som mellanstation. Har du inte ett Dropboxkonto redan – ladda ned appen Dropbox och skapa ett konto.

Nu är du redo att hämta musik. Guiden utgår från att du gör alla moment i din Iphone, men det går förstås att göra från dator också.


Så här gör du:

1. Öppna Safari och surfa till Bensound.com (eller annan sajt för musik som är fri att använda).

Bensound.com

2. Tryck på Download när du bestämt vilket musikstycke du vill ha. Du kommer till ett nytt fönster där du kan välja gratisalternativet. Mobilen visar ett fönster där du kan lyssna på musiken.


3. Tryck på delningspilen och välj att spara musiken till Dropbox. Den sparas som en mp3-fil.

Öppna i Dropbox
 

4. Välj vilken Dropboxmapp du vill spara i.

spara i dropbox

4. Öppna Dropbox-appen. Välj musikfilen du nyss laddade ned och tryck på delningspilen. 

Hämta i Dropbox

5. Välj Öppna i... och välj sedan Kopia till Imovie.

Öppna i Imovie

6. Nu öppnas Imovie och du får välja att lägga till musiken till en befintlig film eller skapa en ny.

Lägg till i Imovie

7. Om du efteråt vill använda musiken igen hittar du den under Importerat när du lägger till Ljud.

Importerat

Ha skoj! Glöm inte att namnge och länka till skaparna av den fria musiken på det sätt de själva anger.