Apples engelska skärmtangentbord för Iphone är avsevärt bättre än det svenska. Det ger ordförslag. Jag skriver en bokstav, sen ser jag olika ord som jag kan tänkas vilja skriva och trycker bara på det jag vill ha. Jag behöver inte sikta på varje bokstav och jag behöver inte vara rädd för att den automatiska stavningskontrollen ska skriva onanera i stället för onsdagsrea.

Ja, de flesta av er som läser vet hur det fungerar för ni har också skrivit med det engelska tangentbordet. Eller också har ni skrivit på en Androidmobil, där finns denna funktion också.

Och det finns appar med skärmtangentbord för Iphone från andra utvecklare som förutsäger ord på svenska. 
Så varför använder jag inte ett sådant istället för att gnälla?

Det finns flera svar på det. Jag tycker Apples tangentbord i allt övrigt är bra. Jag har vant mig vid det, jag är nöjd med det. Sen finns möjligheten att diktera inbyggd, och dikteringen fungerar riktigt bra. Men sitter jag på en offentlig plats vill jag inte att alla ska höra vad jag skriver och är det mycket bakgrundsljud hör mobilen inte vad jag säger. Till sist är det det där med säkerheten. Allt du skriver kan sparas av tangentbordsappen inklusive kreditkortsnummer med mera. Jag tror inte apptillverkarna är skurkar, men bedömer risken för att deras servrar blir hackade som större än att Apples blir det.

Så, snälla Apple. Se till att få in ordförslagen i det svenska tangentbordet också. Ni kanske tycker vi kan skriva på engelska och glömma det där konstiga vikingaspråket. Ni kanske tror att vi alla använder engelska som vardagsspråk eftersom vi lär oss det i skolan, men det funkar inte så. Svenska är vårt modersmål, det är det språk människor använder privat även om en del kommunikation på högskolor och i globala företag sker på engelska. Det kommer att förbli så många år framöver. Mycket talar för att svenska språket kommer att leva längre än Apple. Så om er taktik är att vänta tills svenskan dör för att slippa fixa detta, så tänk om!

Vi fick vänta jättelänge på Siri. Men där fanns inga alternativ. Nu kan jag faktiskt köpa en Android om jag vill ha en mobil med tangentbord som både förutsäger ord och tar diktamen på svenska.

Att förutsäga svenska ord kan inte vara jättekomplicerat. Nuance gör det i sitt Swype-tangentbord, Androidmobilerna gör det. Så se bara till att stoppa in det i IOS 10.

Tack.