Trasigt internminne kan leda till många konstiga problem i datorn, och behöver fixas så snart som möjligt eftersom det i värsta fall kan leda till att dina viktiga filer korrumperas och blir oläsliga.

Minne i Mac

5 symptom på trasigt minne

Internminne med fel kan visa sig på olika sätt, här är några symptom du kan hålla utkik efter:

 • Trippelpip – den absolut tydligaste signalen att du måste få minnet utbytt i Macen är att den helt vägrar starta och istället för det vanliga startplonget spelar tre pip. Det betyder att minnet inte klarade datorns grundläggande uppstarttest (här kan du läsa om det och andra konstiga startljud).
   
 • Problem att starta – om datorn vägrar starta, varje gång eller bara då och då, kan det vara minnet som strular även om du inte får de tre pipen. Om det händer mer än några enstaka gånger bör du köra testet i nästa sektion.
   
 • Oförklarliga programkrascher – ett program som kraschar ovanligt ofta och av oförklarliga skäl, till exempel när du gör vitt skilda saker, kan vara tecken på fel i internminnet. Om du tittar på kraschrapporterna och de verkar visa helt olika fel varje gång är det också ett tecken.
   
 • Systemet hänger sig eller får kernel panic.
   
 • Korrumperade filer – filer på hårddisken kan då och då vid enstaka tillfällen korrumperas, det vill säga antingen bli helt oläsliga eller bara ha konstiga fel. Det är tyvärr fortfarande något vi får räkna med med dagens filsystem (både hfs+ på Mac och ntfs på Windows), men om det händer oftare än ett par gånger om året kan det bero på fel i internminnet.

Så testar du minnet

Du kan själv enkelt testa om det är fel på minneskretsarna i Macen med inbyggda verktyg. Stäng av datorn, koppla loss alla tillbehör (förutom skärm och tangentbord om de inte finns inbyggda), starta datorn igen och håll inne d-tangenten tills datorn har startat i diagnostikläget.

Apples diagnostikprogram på gammal Mac

Vad som dyker upp skiljer sig åt mellan lite äldre Macar och de allra senaste modellerna. På de något äldre syns i blå bakgrund och ett enkelt, gammalmodigt gränssnitt. Här väljer du mittenfliken, Hardware Tests, klickar i Perform extended testing och klickar på Test-knappen. Testet kan ta en stund och kontrollerar alla hårdvarukomponenter i datorn.

Apples diagnostikprogram på ny Mac

På nya maskiner ser gränssnittet annorlunda ut, med svart bakgrund med bara lite text, och testet körs igång automatiskt.

Om datorn inte startar med d-knappen intryckt kan det bero på att diagnostik-mjukvaran har tagits bort. Det kan hända om du till exempel har formaterat om den interna hårddisken och installerat om OS X. I så fall kan du starta om igen och hålla inne alt-d istället. Då försöker datorn ladda ner diagnostikmjukvaran från Apples servrar, så du måste ha en internetanslutning.

När testet är klart får du svar på om den hittat några fel.

Överkurs: Tredjepartstester

Apples diagnostikprogram är inte perfekt och kan inte upptäcka alla fel i minnet. Om du har på känn att det kan vara minnet som krånglar och Apples program inte hittar något kan du testa med ett tredjepartsprogram.

Ett av de populäraste alternativen är Memtest86+. Det är gratis och körs från Terminal. Det bästa är att ladda ner en skivavbildning (iso) som du använder med ett tomt usb-minne för att starta datorn utan operativsystem och därigenom kunna testa så stor del av minnet som möjligt.

Terminal

För att skapa usb-stickan måste du ha ett usb-minne (behöver inte vara många megabyte stort!) utan några viktiga filer, eftersom du raderar hela minnet. Sedan gör du så här:

 1. Starta Terminal.
   
 2. Skriv in (och tryck retur efter): diskutil list
   
 3. Leta efter ditt usb-minne i listan över diskar, det kan till exempel vara /dev/disk1 (du känner igen den på att namnet du ser i Finder syns som en partition på den).
   
 4. Skriv in kommandot: diskutil unmountDisk /dev/diskX (där du ersätter X med rätt siffra för den disken, dubbelkolla att det är rätt! Du måste fylla i ditt adminlösen.)
   
 5. Skriv nu in kommandot: sudo diskutil eraseDisk MS-DOS UNTITLED GPT /dev/diskX (ersätt X med rätt siffra)
   
 6. Nästa kommando är: sudo dd if=[dra och släpp din nerladdade iso-fil] of=/dev/rdiskX bs=1m (ersätt X med rätt siffra igen)

När den är klar kan du starta om och hålla nere alt-tangenten för att få upp en lista över tillgängliga enheter att starta från, och då bör din nya usb-sticka synas.

Så byter du ut trasigt minne i din Mac

Om något av testerna visar att ett eller flera minnen i Macen är trasiga är det dags att göra något åt det. Dåligt minne är inte bara irriterande med krascher och annat, utan kan permanent skada dina viktiga filer.

Byta minne

På vissa Macar kan du själv byta ut trasiga minneskretesar. Idag gäller det bara 27-tums Imac och Mac Pro, men betydligt fler äldre modeller har standardkretsar (så kallade dimmar). Apple har instruktioner för att byta minne på sina supportsidor, men du kan också kika på Ifixit.com som har guider med bilder på varje steg i processen.

Om du har en Mac där minnet inte kan bytas ut måste du kontakta Apple eller en auktoriserad serviceverkstad. Har du garanti kvar går det så klart på den, annars kan det bli rejält dyrt eftersom det oftast innebär att hela moderkortet måste bytas ut. Kika i så fall på din hemförsäkring – det är möjligt att du kan få ut åtminstone en del av kostnaden på försäkringen.