Digitala bilder i all ära men det är svårt och dyrt att fästa surfplattor på kylskåpet hos mormor. Pappersfoton har fortfarande ett existensberättigande. Snabba utskriftstjänster och billiga bläckstråleskrivare täcker upp nästan hela det behovet.

Men de vanliga lösningarna duger inte om du vill ha någonting snabbt när du är ute på språng. Vill du snabbt kunna lämna ifrån dig en bild behövs något mobilt. Klassiska företaget Polariod har i Zip Instant Mobile Printer släppt en skrivare som verkar passa perfekt för ändamålet.

Själva enheten är liten och smidig. Ungefär som en något uppblåst original-Iphone. Det ser dessutom lite kul ut. Ett inbyggt batteri ser till att du kan ha den med dig i väskan och alltid vara redo för en utskrift. Laddning av nytt papper är enkelt och görs på några sekunder.

Enkelt att skriva ut

Utskrifter är en ganska enkelt process. Du parar ihop telefonen med skrivaren, laddar ner en app och väljer vilken bild du vill trycka ut på papper. Ett klick senare och Zipen börjar arbeta. Efter ungefär en halvminut har du ett litet foto i handen.

Utöver vanliga fotoutskrifter kan du skapa kollage i appen. Det finns även stöd för att skicka med annan information via en qr-kod. Du kopplar data, skriver ut en symbol och användaren kan skanna den för att se vad du bifogade. En kul idé.

Fotona blir betydligt mindre än själva enheten. Ungefär 7,5 centimeter långa och 5 centimeter breda. Det är alltså kreditkortsstorlek vilket är ganska litet för en bild. Det sagt blir resultatet godkänt. Inte i närheten lika bra som på en riktig fotoskrivare men fullt tillräckligt för kylskåpet eller plånboken.

Priset är relativt högt men det är att vänta av en så nischad produkt. Fotopapper kostar strax över en femma styck. Det är mycket pengar för en liten bild men å andra sidan är det enda förbrukningsvaran du betalar för – inget bläck eller pulver tillkommer.

Blått kort med streckkoder
Rengöring eller anti-piratlösning?

Hjälp - piraterna kommer!

Det som verkligen sänker hela apparaten är att utskriftsfunktionen är direkt skakig. Och frågan är om orsaken är Polaroids rädsla för gråmarknaden. När du laddar papper måste en speciell rengöringsskiva matas in. Och när den inte fungerar korrekt vill inte skrivaren vara med mer.

Det här är oerhört frustrerande. Matningen av just specialskivan fungerar alltid, men detsamma gäller inte de vanliga papprena. Med tanke på att det är streckkoder på specialskivan är frågan ifall det här är någon form av piratskydd som går snett.

Sammanfattningsvis är det trist att Polaroid komplicerar en nischprodukt på ett så onödigt sätt. Även utan det problemet är det svårt att rekommendera den. Priset och bildkvalitén talar emot. Men om du vill ha utskriftsmöjligheten med dig på vägarna kan det här vara enda valet. Och grundfunktionen finns där i alla fall.

Fakta: Polaroid Zip Instant Mobile Printer
Funktion: Skrivare
Tillverkare: Polaroid
Pris: 1 399 kronor


Smidig 
Snabba utskrifter
Lätt att jobba med


Strulig grundfunktion
Dyra papper
Väldigt små bilder

Betyg: 2 av 5