Under Macens stenålder var det självklart att alla bildskärmar till Mac skulle ha en upplösning av 72 punkter/tum. Det passade för dåtidens skärmteknik och var samtidigt ett gammalt standardmått i typografiska sammanhang.

Text på skärmen och text på papper fick samma storlek, äkta WYSIWYG (What You See Is What You Get). Däremot var det stor skillnad i hur små detaljer som kunde återges med denna låga skärmupplösning, både vad gäller text och bilder. Det blev lätt väldigt pixligt och kantigt.

Idag vill vi klämma in så många pixlar som möjligt på våra skärmar för att kunna återge detaljer skarpt. Nackdelen är att allt samtidigt blir mindre på skärmen. 12–punkters text på bildskärm blir svårläst men ser sedan gigantisk när vi skriver ut den. WYSIWYG är inte längre det som gäller.

Även gränssnittet krymper med mer högupplösta skärmar. Menyraden ser helt olika ut på en 12–tums iBook och en 23–tums Cinema Display. Vi är många som gradvis lutar oss allt närmare våra stora skärmar för att kunna läsa text och se detaljer. Något som inte direkt skonar rygg, nacke och ögon. Skärmar med ännu högre upplösning är att föredra (och kommer), men då behövs en möjlighet att skala upp det vi vill visa på dem till rätt storlek. På detta sätt får vi mer lättläst text som närmar sig tryckt kvalitet och slipper offra hälsan.

Apple har redan i Mac OS X Tiger flaggat för att ett skalbart gränssnitt kommer. Bland utvecklarverktygen som ingår i Tiger finns ett program vid namn Quartz Debug.app. Med detta går det att skala upp det mesta som gränssnittet är uppbyggt utav. Text och vektorgrafik är inga problem, men i dagsläget är den största storleken för ikoner 128 x 128 punkter. Dessa kan alltså inte skalas hur långt som helst utan att tappa i skärpa.

Rykten tyder nu på att Apple jobbar med ikoner i storleken 512 x 512 punkter till kommande Mac OS X Leopard. Denna storlek lär räcka till för nästkommande generation högupplösta bildskärmar. En annan möjlighet är vektorbaserade ikoner som kan skalas hur långt som helst.

Utvecklarteamet bakom Apples webbläsare Safari har också börjat tala om metoder för att kunna skala webbsidor på ett smart sätt som inte förstör webbdesignen. Bland annat tros SVG (Scalable Vector Graphics) som är en öppen standard för vektorgrafik få stor betydelse för detta.

Under WWDC (The Apple Worldwide Developers Conference) i San Fransisco i början av augusti, lär vi få veta om ett skalbart gränssnitt blir en av Mac OS X Leopards nya funktioner.