1. Använd Airpods eller andra blåtandslurar till din Apple TV

Ett bra sätt att inte störa övriga hushållet (eller grannar) när du kollar på Apple TV är att helt enkelt ansluta ett par trådlösa lurar till enheten. Det görs enkelt via Inställningar -> Fjärrkontroller och enheter -> Bluetooth. Där lägger vi till den nya enheten.

Bluetooth

Vi kan sedan enkelt växla mellan högtalare och hörlurar genom att svepa nedåt på fjärrkontrollen medan vi kollar på en video och byta där.


undertexter

2. Ändra eller stäng av undertexter

Om det finns undertexter till videon vi kollar på kan vi enkelt ändra språk eller helt stänga av undertexterna på samma sätt som vi gör för att ändra ljudkälla. Svep rakt ned på en video och välj rätt undertexter där.


Avsluta app

3. Tvångsavsluta en app

På samma sätt som i IOS kan vi också tvångsavsluta en app på Apple TV. Dubbelklicka på tv-knappen för att öppna multitasking-gränssnittet och svep rakt upp på den app du vill avsluta. Sedan kan starta om appen, en bra lösning om en app vägrar ladda eller krånglar på annat sätt.


Fjärrkontroll för IOS

4. Ladda ned en smartare fjärrkontroll för IOS

Om du inte redan gjort det, ladda ned den nya fjärrkontroll-appen till IOS. Den finns både till Iphone och Ipad. Då får vi hela styrplattan och menyknapparna direkt på vår IOS-pryl. Vi kan också ställa om kontrollen till att bli en spelkontroll och få upp ett tangentbord på skärmen för att enklare skriva och söka efter saker. Volymen justerar du med din Iphones egna volymknappar.

Vi kan också komma åt fjärrkontrollen direkt från Kontrollcenter och ser vi en länge film eller serie kan vi exempelvis hoppa bland kapitel i videon direkt från fjärrkontrollen. Helt enkelt ett måste för Apple TV-användare som också har andra IOS-prylar hemma, vilket gissningsvis är ganska många.

Fjärrkontrollen hittas här i App Store.


Apple Watch app

5. Du har redan en virtuell Siri Remote – i Apple Watch

Hittar du inte fjärrkontrollen? Eller orkar du bara inte sträcka dig efter den? Liksom till IOS finns en Siri Remote i app-form till Watch OS. Vi kan alltså ha en fjärrkontroll på armen, bara en sådan sak. Appen kommer förinstallerad med Watch OS och heter kort och gott Fjärrkontroll.

Med appen får vi en liten, liten ”styrplatta” på klockan, och det finns även Meny-knapp och en play/paus-knapp. Appen i fråga är samma app som också kontrollerar Itunes, men den fungerar alldeles utmärkt som en Apple TV-fjärrkontroll, åtminstone i ”nödfall.”


sammahemskarm

6. Samma skärm på alla dina Apple TV-enheter

Har du flera Apple TV hemma finns ett smart knep för att slippa komma ihåg var dina favoritappar är på varje enhet. Genom att gå till Inställningar -> Konton -> Icloud -> En hemskärm kan vi synkronisera hemskärmen på alla enheter så att den ser likadan ut överallt. Vi måste dock vara inloggad på samma Icloud-konto för att hemskärmarna ska synkas.

Apple TV 32GB (4th Generation) Pris vid test: 1490 kr.

Bästa pris just nu: 1540 kr