1. Kalibrera skärmen med din Iphone

En av de största nyheterna i TV OS 14.5 är möjligheten att färgkalibrera tv:n med hjälp av en Iphone. Funktionen använder Iphones frontkamera för att ställa in färgbalansen på tv-skärmen.

Funktionen nås genom att gå till appen för Inställningar –> Video och ljud. Stega sedan ned till sektionen för kalibrering, där funktionen hittas.

Observera att kalibreringsfunktionen kräver en Apple TV HD (2015) eller senare, med TV OS 14.5 installerat. Dessutom krävs en Iphone med Face ID som har IOS 14.5 installerat.


Kontrollcenter

2. Nya kontrollcenter förenklar

Med TV OS 14 fick Apple TV ett kontrollcenter, lite som på Iphone och Ipad. Kontrollcenter gör flera av de funktioner som tidigare var dolda bakom kortkommandon på fjärrkontrollen mer synliga, som att stänga av tv:n eller byta uppspelningskälla för ljud. Här kommer du även åt automatiseringsscenarion i Homekit.

Kontrollcenter nås genom att hålla ned tv-knappen, den knapp som tidigare ledde till snabbvalet för att stänga av Apple TV.


Tips Apple TV

3. Personliga hemskärmar med flera användare

Numera har Apple TV stöd för flera användare. Det gör att hushållets medlemmar kan ha sin hemskärm och sina egna rekommendationer som finns kopplade till Apple-ID:t.

Användarbytet nås genom det nya kontrollcentret. Nya användare skapas genom att gå till Inställningar –> Användare och konton –> Lägg till ny användare. Följ därefter instruktionerna för att lägga till en ny användare med nytt Apple ID.


Dualsense till Apple TV

4. Använd handkontroller från din Xbox eller Playstation

Apple TV har länge haft stöd för mfi-handkontroller, som gör spel mycket trevligare att spela jämfört med den medföljande fjärrkontrollen.

Sedan TV OS 14.5 finns också stöd för de senaste handkontrollerna för Xbox Series S och X, samt Dualsense-kontrollen för Playstation 5. Parkopplingen sker via bluetooth-inställningarna. Gå till Inställningar –> Fjärrkontroller och enheter –> Bluetooth.


5. Skriv till Siri

Precis som på Iphone och Ipad, är det numera möjligt att skriva till Siri istället för att prata. Funktionen är främst tänkt som ett hjälpmedel och fungerar bäst om du har ett tangentbord kopplat till Apple TV:n.

Inställningen hittas bland inställningarna för hjälpmedel.


6. Finjustera bildfrekvens med nya inställningar

Sedan en tid tillbaka finns ännu fler inställningar för att finjustera bildfrekvensen på Apple TV. Förutom 60, 50, 30, 25 och 24, finns numera också 59,94 Hz samt 29,97 Hz, som exempelvis kan passa bättre för ntsc-material.

Inställningarna för bildfrekvens hittas genom att gå till Inställningar –> Video och ljud –> Matcha innehåll.


7. Använd Airpods eller andra blåtandslurar till din Apple TV

Ett bra sätt att inte störa övriga hushållet (eller grannar) när du kollar på Apple TV är att helt enkelt ansluta ett par trådlösa lurar till enheten. Det görs enkelt via Inställningar -> Fjärrkontroller och enheter -> Bluetooth. Där lägger vi till den nya enheten.

Bluetooth

Vi kan sedan enkelt växla mellan högtalare och hörlurar genom att svepa nedåt på fjärrkontrollen medan vi kollar på en video och byta där.


undertexter

8. Ändra eller stäng av undertexter

Om det finns undertexter till videon vi kollar på kan vi enkelt ändra språk eller helt stänga av undertexterna på samma sätt som vi gör för att ändra ljudkälla. Svep rakt ned på en video och välj rätt undertexter där.


Avsluta app

9. Tvångsavsluta en app

På samma sätt som i IOS kan vi också tvångsavsluta en app på Apple TV. Dubbelklicka på tv-knappen för att öppna multitasking-gränssnittet och svep rakt upp på den app du vill avsluta. Sedan kan starta om appen, en bra lösning om en app vägrar ladda eller krånglar på annat sätt.


Fjärrkontroll för IOS

10. Använd en smartare fjärrkontroll för IOS

Det finns en inbyggd fjärrkontroll till din Apple TV i Iphone och Ipad. Den hittas i kontrollcenter, och om du inte redan har den aktiverad kan du gå till Inställningar –> Kontrollcenter och lägga till Apple TV Remote där.

Fjärrkontrollen visar hela styrplattan och menyknapparna direkt på vår IOS-pryl. Vi kan också ställa om kontrollen till att bli en spelkontroll och få upp ett tangentbord på skärmen för att enklare skriva och söka efter saker. Volymen justerar du med din Iphones egna volymknappar.

Vi kan också komma åt fjärrkontrollen direkt från Kontrollcenter och ser vi en längre film eller serie kan vi exempelvis hoppa bland kapitel i videon direkt från fjärrkontrollen. Helt enkelt ett måste för Apple TV-användare som också har andra IOS-prylar hemma, vilket gissningsvis är ganska många.


sammahemskarm

11. Samma skärm på alla dina Apple TV-enheter

Har du flera Apple TV hemma finns ett smart knep för att slippa komma ihåg var dina favoritappar är på varje enhet. Genom att gå till Inställningar -> Konton -> Icloud -> En hemskärm kan vi synkronisera hemskärmen på alla enheter så att den ser likadan ut överallt.

Vi måste dock vara inloggade på samma Icloud-konto för att hemskärmarna ska synkas.

Apple TV 32GB (4th Generation)

Bästa pris just nu: 1490 kr