8. Kontrollera Icloud-biblioteket
Icloud-biblioteket låter på papperet som en fantastisk idé: Alla dina bilder och videor är lagrade i molnet, och tillgängliga på alla dina enheter.

Men även om IOS ska ”optimera” lagringen av bilder när Icloud-biblioteket är aktiverat kan utrymmet biblioteket tar i anspråk enkelt växa till enorma proportioner, speciellt om du till exempel har en Iphone med 64 gigabyte som du fotar mycket med och en Ipad med bara 16 gigabyte som ska försöka hänga med.

Problemet är att du inte kan radera bilder, eftersom det betyder att de raderas från alla enheter.

Nollställ Icloud-biblioteket

Om du använder Icloud-biblioteket och konstant dras med utrymmesbrist kan du testa det här: Stäng av Icloud-biblioteket, och slå sedan på det igen. Det verkar kunna ge IOS en nödvändig spark i ändan.

Börja med att se till att alla bilder och videor ligger i tryggt förvar på en annan enhet. Om du har en Mac och använder Bilder kan du kolla i programmets inställningar att Icloud-bildbibliotek och Hämta original till datorn är ikryssade.

Med Windows måste du tyvärr gå till icloud.com, öppna Bilder -> Alla bilder och sedan markera allt och ladda ner. Det finns tyvärr inget program för att synka ner bilderna till Windows.

Det skadar inte att även ha en fräsch backup av hela enheten i Itunes.

Tillbaka på din Iphone eller Ipad öppnar du Inställningar -> Bilder och kamera och kryssar ur Icloud-bildbibliotek. En popup kommer att fråga om du vill spara alla original på enheten. Välj att radera, vilket är säkert eftersom du nyss gjorde en fullständig backup av alla bilder på datorn. Inom några minuter bör Bilder ha tömts på alla foton och videor som hörde till Icloud-biblioteket.

När din enhet har avsynkat färdigt är det bara att aktivera funktionen igen. Du måste sedan vänta medan systemet laddar upp eventuellt kvarvarande bilder som ligger sparade lokalt. Sedan ska hela biblioteket dyka upp igen – och förhoppningsvis ta upp betydligt mindre utrymme.