Visst, 16 gigabyte lät kanske mycket när du köpte din Iphone eller Ipad – och mer lagring var ju dyrt! Men när IOS börjar varna om för lite ledigt utrymme ångrar du förmodligen beslutet att välja det billigaste alternativet.

Du kanske förvånades av hur snabbt din Iphone eller Ipad tuggade sig igenom det lediga utrymmet, speciellt på just 16-gigabytemodellen. Ser du inte upp blir den så full att du inte ens kan ta ett nytt foto (eller ens ladda ner nya mejl).

Ett sätt att frigöra utrymme är att helt enkelt radera all musik, eller tömma stora delar av dina bilder och videor. Men det finns andra, mindre smärtsamma, sätt att rensa upp.

1. Installera om sociala appar

Ett av de enklaste sätten att skaffa mer ledigt utrymme på Iphone och Ipad är att kolla vilka appar som använder mest utrymme. Det gör du i Inställningar -> Allmänt -> Iphone-lagringsutrymme. Vänta tills systemet har läst in all data.

Sociala appar tar plats

Här kanske du blir förvånad av att appar som Facebook, Twitter, Instagram och Whatsapp tar upp flera hundra megabyte var. Orsaken är enkel men enerverande: apparna själva är inte alls så stora, men de tenderar att svälla med en massa mellanlagrad data som bilder och videor. Facebook till exempel är själv cirka 175 megabyte på en Iphone 7 Plus (moderna IOS-appar är olika stora beroende på vilken modell du använder) men kan snabbt växa till 500 megabyte.

Använder du många sociala media-appar kan det här leda till att flera gigabyte utrymme äts upp.

Tyvärr finns det inget sätt att tömma appars cache-lagring från Inställningar. Några appar kan ha inställningar för att nollställa cachen, men de flesta har det inte. Så det här är planen istället: Radera apparna och installera om dem. När du loggar in på tjänsterna igen är allt kvar – det är ju onlinetjänster som du teoretiskt sett kan använda i webbläsaren – och förhoppningsvis har du rejält mycket mer ledigt utrymme.