Mullvad – svensk säkerhet till ett enda pris

Svenska Mullvad är en lite annorlunda tjänst i sammanhanget. Det gör inte så mycket väsen av sig, men erbjuder bästa möjliga säkerhet och anonymitet i detta test.

Mullvad VPN

Programmet lever som ett diskret menyradsprogram i vår menylist. Symbolen med det upplåsta hänglåset är visserligen lite irriterande när det lyser starkt i rött på en annars ofta svartvit list, men då blir vi i alla fall påminda om att logga in. Programmet i sig upplevs modernt och lättnavigerat, och alla inställningar sker från ett och samma fönster. Tjänsten finns inte som IOS-app, men med hjälp av denna guide och appen Open VPN Connect är det möjligt att skydda också mobilsurfandet.

Mullvad blir snart en favorit, och det är den tjänst i testet som får allra högst betyg hos That One Privacy Guy (med en enda mindre anmärkning om att företaget har sitt säte i Sverige).

Vi kan betala för tjänsten precis hur anonymt vi vill, med kreditkort, banköverföring, Swish, Paypal, Bitcoin, Bitcoin Cash eller kontanter i ett kuvert. Tjänsten ber inte om några kontaktuppgifter till oss (inte ens e-post), och allt vi får tillbaka för att komma igång är ett kontonummer att hålla koll på. Självklart lovar företaget att inte heller logga någon data.

Vi får bra hastigheter från tjänstens hundratals servrar, däremot får vi inte amerikanska Netflix att fungera.

Bra köpStörsta smolket i bägaren blir priset. Prisstrategin är föredömligt okomplicerad, med bara ett enda pris. Att köpa enbart en månad är billigare än konkurrenterna, men sedan får vi ingen rabatt ju längre vi använder tjänsten. 50 kronor i månaden är det som gäller, punkt slut.

Cyberghost är lite billigare men med bra funktionalitet och blir därför vårt förstahandsval, men Mullvad placerar sig som en mycket god tvåa i detta test. Sätter du anonymitet allra högst på kravlistan borde det här dock vara ditt förstahandsval.

Fakta: Mullvad VPN

Testad: November 2018. 
Kontakt: Amagicom AB.
Fakta och mätresultat: 320+ servrar i okänt antal länder. 25 mbit/s. 18 ms.
Systemkrav Mac OS-klient: Mavericks 10.9 eller senare.
Övrigt: Killswitch, ipv6-tunnel, 30 dagars återbetalningsgaranti.
Pris: Tre timmars provperiod finns tillgänglig, sedan 5 euro/mån (cirka 50 kronor).

Ladda ner Mullvad här!

plus

Bäst för integritetsvurmaren.
Bra Mac-klient.
Billigt för en månad.

minus

Dyrare i längden.