Test: Avg Secure Vpn för Mac väcker frågetecken

AVG är liksom Avast, som också finns med i detta test, mest kända som en tillverkare av antivirus och säkerhetspaket till Mac och pc. AVG Secure VPN kan dock köpas separat från övriga erbjudanden.

AVG ägs av Avast och tjänsterna är i princip identiska. Inte minst den stela prismodellen, där ett abonnemang bara kan köpas årsvis. AVG berättar inte hur många servrar de har, men troligen delar de sitt nät med moderbolaget Avast, som har 700 servrar i 34 länder.

Test: Avg Secure Vpn för Mac

Liksom Avast Secureline erbjuds fina hastigheter framför allt i Sverige och Storbritannien, med godkänt resultat även från USA. Streaming från amerikanska Netflix fungerar inte när detta test skrivs, däremot från brittiska BBC Iplayer.

På en front sticker AVG ut, och inte på ett bra sätt. Tjänsten saknar, till skillnad från i stort sett varenda tjänst i detta test, en policy mot att logga sina användares data.

I en tidigare version av sitt användaravtal skriver de att ”vpn-data” sparas i två till tre månader och sedan raderas. Vad som menar med ”vpn-data” framgår inte i detalj, och även om texten tagits bort har företaget ingen policy mot loggning av data.

That one privacy guy har tyvärr inte rankat denna tjänst, men Secureline fick röd flagg på området loggning och inget talar för att Avg skulle få ett bättre betyg här.

Det finns andra vpn-tjänster som både är billigare och har högre ambitioner vad gäller integritet.

Specifikationer

Testad: Oktober 2019.
Kontakt: Avg.
Fakta och mätresultat: 700 servrar i 34 länder. 22 mbit/s. 64 ms. (Snitt av svenska och utländska servrar).
Systemkrav: Ingen uppgift.
Övrigt: Kill switch, 256-bit kryptering, p2p-stöd, 24/7-support via mejl och telefon (ej på svenska). 30 dagars pengarna tillbaka-garanti.
Pris: 699 kr per år för tio enheter. 1 119 kronor för två år, cirka 1 679 kronor för tre år. Sju dagars gratis provperiod finns.

plus

Fina hastigheter i Sverige och utomlands.
Sju dagars gratis provperiod.
30 dagars pengarna tillbaka-garanti.

minus

Låga integritetsbetyg.
Relativt högt pris.
Kan bara köpas årsvis.

Betyg: 2 av 5