Oavsett om säkerhet och anonymitet, att kunna kolla på strömmat material i hela världen utan geoblockeringar, eller nätneutralitetsargument är viktigast för dig finns många goda skäl att använda en vpn-tjänst på sin Mac. Det anonymiserar och skyddar vårt internettrafik, och borde vara av hög prioritet om du ofta jobbar på öppna nätverk eller nätverk som delas av många.

I det här testet har vi kollat närmare på fyra vpn-tjänster för din Mac: Express VPN, Cyberghost VPN, Mullvad samt Goose VPN.

Så har vi testat

Det finns så klart mängder av vpn-tjänster att välja bland, men för att kunna sondera lite grann i ett massivt utbud har vi ställt upp några krav.

Först och främst testar vi här bara tjänster som har en fungerande Mac-klient. Det finns sätt att använda vpn utan en dedikerad klient, men det är klart enklare när tjänsterna har bemödat sig att utveckla också en Mac-klient. Vi har också bara testat större och välkända tjänster som vi vet är populära bland Mac-användare.

Sist men verkligen inte oviktigast har vi också tagit reda på hur tjänsterna står sig i That One Privacy Guys stora rankning av hundratalet vpn-tjänster. Tjänster med för många röda eller gula varningsflaggor har vi helt enkelt skippat i detta test.

Med detta urval i grunden bör vi alltså redan nu ha sorterat bort de värsta tjänsterna, men skillnader kan förstås fortfarande finnas i hastigheter, antal servrar, ett allmänt prisvärde med mera.

That One Privacy Guy
Foto: CC BY 4.0Klicka för att se en större version. Ingen tjänst är utan anmärkning, men Mullvad är grönast i That One Privacy Guys rankning.

Testet är genomfört på en Macbook Pro med Mac OS Mojave 10.14.0 installerat, med alla andra program avstängda (utom webbläsaren) i vårt hastighetstest. Hastigheten är uppmätt i Chrome, både hos Bredbandskollen och Speedtest där vi sedan tagit ett snitt av testerna.

Hastighet på testat nätverk: 27 mbit/s. 4 ms.