De flesta av Apples bärbara datorer är (eller snarare, var) utrustade med Magsafe. Tack vare en inbyggd magnet lossar strömkabeln om någon person, hund eller katt råkar snubbla på den, vilket innebär att vi slipper riskera att datorn åker i golvet och går sönder.

Men när det kommer till de nya modellerna av Macbook och Macbook Pro saknas Magsafe. I stället får vi nöja oss med att koppla in strömkabeln i datorns usb-port. Här kommer ett nytt tillbehör från Griffin in i bilden.

Adapter fixar Magsafe-kontakten

Med hjälp av Breaksafe Magnetic USB-C Power Cable får du kort och gott en Magsafe-kontakt i din dator. Att tillverkaren har valt namnet Breaksafe i stället för Magsafe beror på att det sistnämnda är ett skyddat varumärke som endast Apple får lov att använda.

Breaksafe

För att få det hela att fungera behöver du bara koppla in en adapter i datorns usb-port och sedan fästa själva strömkabeln. Tyvärr kan du inte koppla in kabeln åt vilket håll du vill, men som tur är finns det tydliga streck som visar åt vilket håll den ska placeras.

Om du nu råkar ut för att någon snubblar på sladden lossar kabeln från adaptern, vilket innebär att du slipper riskera en trasig dator.

Breaksafe

Kabeln är endast för strömförsörjning

För tydlighets skull bör det påpekas att den medföljande kabeln endast är till för strömförsörjning. Du kan alltså inte använda den för att ansluta en hårddisk eller en bildskärm. I de fallen får du snällt använda datorns medföljande usb-kabel, med risken för att någon snubblar på sladden. Det bör också tilläggas att kabeln inte fungerar med 15-tumsmodellen av Macbook Pro, då den inte kan ge datorn tillräckligt mycket ström. Till 13-tummaren och till 12-tums Macbook går det dock bättre.

Till en början reagerade vi på att Griffins kabel är svart, medan Apples kablar är vita. Å andra sidan är det kanske inte så dumt att snabbt kunna skilja på de olika kablarna med hjälp av färgen.

Kabel
Kabeln är 1,8 meter lång.

Det bör också nämnas att du inte får med någon laddare i paketet. Tanken är nämligen att du ska använda den som följde med datorn.

MacWorlds köpråd

Det är inte ofta vi säger att du måste köpa en viss produkt. Men har du tolvtumsmodellen av Macbook eller 13-tums Macbook Pro senaste snitt är Griffin Breaksafe Magnetic USB-C Power Cable ett nästintill obligatoriskt köp.

Priset kan tyckas aningen högt, men det är egentligen en ganska billig investering med tanke på att du slipper riskera en dyr reparation om datorn åker i golvet.

Fakta: Breaksafe Magnetic USB-C Power CableBra köp

Funktion: Magsafe-kontakt för Macbook och Macbook Pro 13 tum. 
Utvecklare: Griffin
Pris: Cirka 450 kronor
Mer information: https://griffintechnology.com/us/breaksafe-magnetic-usb-c-power-cable

plus

Ger dig Magsafe-kontakt i din Macbook

minus

Kabeln kan endast användas för ström
Fungerar inte till 15-tums Macbook Pro

Betyg: 9 av 10

Apple MacBook - 1,1GHz DC 8GB 256GB 12" Pris vid test: 11999 kr.

Bästa pris just nu: 13090 kr