Som du säkert har lagt märke till vill många sajter veta var du befinner dig, något som kan vara rimligt när det handlar om väderleksprognoser och liknande. Å andra sidan finns det anledning att värna om sin personliga integritet och inte låta dessa sajter veta var du befinner dig i all evighet.

Dialogruta

I den här artikeln tipsar vi om vilka inställningar du kan göra i webbläsarna Safari, Chrome och Firefox för att stänga av eller begränsa användningen av platstjänster.

Så stänger du av Platstjänster helt och hållet

Till att börja med kan det vara bra att känna till att du kan stänga av funktionen Platstjänster helt och hållet i OS X. Det gör du genom att bege dig till Systeminställningar -> Säkerhet och integritet -> Platstjänster. Här kan du välja att bocka ur rutan Aktivera Platstjänster eller begränsa användningen till vissa program. Vill du ta bort Safari eller andra webbläsare från listan är det inga problem.

Systeminställningar

Om du inte vill avaktivera funktionen Platstjänster helt och hållet kan du ändra inställningarna i respektive webbläsare, mer om det nedan.


Så ändrar du inställningarna i Safari

Om vi börjar med Safari beger du dig till Safari -> Inställningar -> Integritetsskydd och letar reda på alternativet Webbplatsanvändning av platstjänster. Vill du tillåta platstjänster temporärt väljer du det översta alternativet Fråga för varje webbplats en gång per dag. Om du vill tillåta platstjänsterna permanent är det alternativet Fråga en gång för varje webbplats som gäller. Avslutningsvis kan du välja Neka utan att fråga och då slipper du frågorna överhuvudtaget.

Integritetsskydd

Vill du rensa bort tidigare godkända platstjänster kan du tyvärr inte välja enskilda sajter i en lista. Med andra ord får du ta bort rubb och stubb genom att bege dig till Safari -> Rensa historik och välja alternativet Rensa all historik. (Har du en äldre version av Safari finns alternativet Nollställ Safari där du kan välja att återställa alla platsvarningar och låta resten vara kvar).

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning