Uppdatering 2017-08-21: Läckta bilder visar komponenter till Iphone 8

Uppdatering 2017-08-19: Skaltillverkare sätter ännu en spik i kistan för Touch ID

Uppdatering 2017-08-17: Koncept visar hur en "Homebar" på Iphone 8 kan se ut

Det har kommit en hel del rykten om nya Iphone 8. Allt från Facetime med augumented reality till en touch bar istället för hemknappen. Den här videon sammanfattar ryktena. 

Namnet

Redan långt innan lanseringen av Iphone 7 hade rykten om Apples planer inför tioårsjubileet 2017 börjat sippra ut från Cupertino. De säger att det kommer vara en betydligt mer genomgripande uppgradering än de senaste åren.

Läs mer: Vi har testat Iphone 7 och Iphone 7 Plus

Möjligtvis får vi se tre olika modeller, där jubileumsmodellen kallas för Iphone 8, Iphone X, Iphone Pro eller Iphone Edition. Till det kommer två aningen billigare modeller med LCD-skärmar och i stort samma design som nuvarande modell, troligen kallade 7S och 7S Plus.

Japanska Macotakara påstår att jubileumsmodellen kommer kallas Iphone Edition, och att Apple ännu inte har färdigställt den utan fortfarande provar olika designer. Prototyper som testas just nu ska bland annat vara med och utan hemknapp, med lcd och amoled, och dessutom med tre olika material på baksidan: glas, aluminium och keramik.

Iphone 8 koncept
Det ryktas om att skärmen på Iphone 8 går hela vägen ut i kanterna.

Enligt The Korea Herald kommer de nya modellerna att vara mer vattentåliga än sina föregångare. Märkningen sägs vara IP68, vilket kan jämföras med IP 67 för Iphone 7 och Iphone 7 Plus.

Om uppgiften stämmer kommer nästa Iphone att klara av att ligga under 1,5 meters vatten i uppemot 30 minuter. Det är i så fall lika bra som Samsung Galaxy S7.

I sammanhanget kan nämnas att ökad vattentålighet var ett av argumenten för att slopa den traditionella hörlurskontakten i Iphone 7 och Iphone 7 Plus.

Lanseringsdatum och eventuella fördröjningar

Det mesta tyder på att de nya modellerna av Iphone kommer att visas upp på ett event i september och att säljstarten sker kort därefter. Till en början kommer dock tillgången att vara begränsad, så räkna med att det blir svårt att få tag på ett exemplar den första månaden.

Enligt en rapport från Fast Company jobbar Apples ingenjörer febrilt med att försöka lösa ett antal problem med ”Iphone 8” inför höstens lansering.

De största problemen rör den trådlösa laddningen och ansiktsigenkänningen, två efterlängtade funktioner som för tillfället inte fungerar som avsett. Det sägs råda en ”känsla av panik” på Apple inför risken att Iphone 8 kommer att försenas på grund av problemen.

En tänkbar lösning enligt den välkände krönikören John Gruber är att sälja ett tillbehör för trådlös laddning separat och i så fall kan den komma att släppas i samband med en uppdatering av IOS 11.

Enligt Economic Daily News tycks det även vara tal om förseningar för Iphone 7S och Iphone 7S Plus, alltså de två billigare modellerna. Det påstås att serietillverkningen inte kommer i gång på allvar förrän i augusti, vilket gör det svårt att hinna leverera exemplar redan i september.

I sammanhanget bör det påpekas att det har förekommit rykten om förseningar inför varje Iphone-lansering och på sin höjd har det handlat om en begränsad volym under den första månaden.

Prislapp

Vi är inte direkt bortskämda med billiga Iphones, och nu ser det ut som att nästa toppmodell av Iphone blir ännu dyrare. Fast Company rapporterar att prislappen troligen hamnar en bit över 1 000 dollar.

Idag kostar 256 GB-versionen av Iphone 7 Plus 969 dollar i USA, i Sverige 10 995 kronor. Så det är inte svårt att tänka sig ett pris på 12-13 000 kronor, eller mer, för toppmodellen av Iphone. Det är många nya, dyra komponenter som ska få plats, allt i en helt ny design.

Iphone 8 koncept
Försvinner hemknappen från Iphone 8? 

Enligt Digitimes kommer exempelvis priset för 3D Touch-modulen i Iphone 8 att ökas med 67 procent jämfört med den som används i Iphone 7 och Iphone 7 Plus. Den gamla modulen kostar nämligen 9 dollar, medan den nya sägs kosta 15 dollar.

Om Apple vill behålla sina marginaler måste priset höjas, å andra sidan riskerar företaget minskad försäljning om prislappen hamnar så högt som tusen dollar.