Under september-eventet presenterade Apple som bekant hela tre nya Iphone-modeller, och den mest hypade toppmodellen Iphone X kommer ut i butik först i november. Iphone 8 och Iphone 8 plus blir således kortlivade som Apples toppmodeller, men det handlar likväl om riktigt intressanta telefoner med flera stora nyheter.

Det första som slår oss när vi börjar bekanta oss med Iphone 8 och Iphone 8 plus är finishen. Nu har även baksidan fått samma glasyta som fronten, vilket känns riktigt bra. Dessutom är det en förutsättning för att få till trådlös laddning. Men det gör också att vi slipper tvålkänslan från Iphone 7. Äntligen kan vi använda Iphone utan skal igen, utan att behöva oroa oss för att tappa telefonen stup i ett. Hur tåligt glaset är återstår dock att se...

Läs även: Megatest – skal och fodral som skyddar Iphone 7 och 8

Test Iphone 8

Äntligen trådlös laddning

Trådlös laddning är inte nytt, men det är på tiden att vi Iphoneägare kan ladda mobilen trådlöst, t ex i bilen. Apple har valt Qi-teknik, en redan etablerad standard, och tills Apple släpper sin egen laddplatta nästa år finns flera tredjepartslösningar att använda. I och med en kommande uppdatering ska laddhastigheten förbättras, idag går det ganska långsamt.

Läs även: Här är 7 snygga trådlösa laddare till din Iphone 8

En annan välkommen nyhet är snabbladdningen. Med en tillräckligt kraftig laddare kan du ladda upp Iphone 8-batteriet till 50% på en halvtimme. Du kan t ex använda laddaren till din Ipad Pro eller din nya Macbook (med usb till lightning-kontakt). Laddaren som medföljer i Iphonekartongen är tyvärr inte tillräckligt kraftig för snabbladdning, vilket är lite synd.

Läs även: Mobilskalen som laddar din gamla Iphone trådlöst

Skärmen i Iphone 8 känner vi igen sedan tidigare, men nytt är att telefonen har fått stöd för True Tone som vi lärt oss att uppskatta i Ipad Pro. Det vill säga automatisk justering av vitbalans utifrån ljuset i rummet. Och visst blir det skillnad, har du väl börjat använda den funktionen är det inte roligt att stänga av den. Pixeltätheten på 326 ppi är inte värst imponerande med dagens mått, men skärmen är skarp och fin med bra kontrast och riktigt fin färgåtergivning. Men det går inte att undvika att det redan känns omodernt med en lcd-skärm som inte utnyttjar hela framsidan av telefonen, när vi vet vad som väntar bara inom någon månad.


Slow motion i full hd

Kameran har förbättrats rejält även om det knappt syns i specarna. Men med snabbare sensor och djupare pixelbrunnar, uppbackade av en sjukt snabb processor (som vi återkommer till), gör det kameran helt enastående. Att filma i 1080p med 240 bilder per sekund öppnar upp för riktigt bra slow motion-effekter utan att tappa skärpa. Och att spela in rörligt i 4k-upplösning med 60 bilder per sekund imponerar lika mycket. Galet bra!

Iphone 8
De nya porträttlägena är riktigt intressanta, bland annat finns ett läge för att ta bort bakgrunden. Till vänster ovan standard porträttläge, till höger i med "Scenbelysning" (friläggning).

Samtidigt har det kommit en rad förbättringar på mjukvarusidan, bland annat när det gäller porträttläget. Nu kan vi frilägga bilder i mjukvaran och när fler appar får stöd för Apples nya filformat bakas den här informationen in i separata lager så att du kan jobba med ansikte och bakgrund separat i tredjepartsprogram. IOS 11 är överlag fyllt med många smarta nyheter som vi skriver om här, och som bidrar starkt till känslan av att det är en helt ny telefon vi håller i handen.

Processorn (Apple A11) i Iphone 8 sopar banan med konkurrenterna

Mest av allt imponerar dock den nya sexkärniga processorn A11 Bionic. Det är densamma som sitter i kommande Iphone X, och den utklassar all konkurrens just nu. Till och med Ipad Pro.

I benchmarkprogrammet Geekbench presterar Iphone 8 Plus mäktiga 10 327 poäng (multicore), vilket är 58 procent snabbare än Samsungs nylanserade Galaxy Note 8 och strax över 70 procent bättre än Iphone 7 Plus. Även i 3D Mark (Ice Storm Unlimited) imponerar A11-processorn med 61 591 poäng mot 36 411 som vår Iphone 7 Plus lyckades prestera. Och då är redan föregående Iphonemodell snabbare än Samsungs nylanserade toppmodell.

Test Iphone 8
Iphone 8 är riktigt snabb, här är resultatet från Iphone 8 Plus (vänster) jämfört med Iphone 7 Plus (höger).

Det här öppnar naturligtvis upp nya möjligheter och efter att Apple släppt sitt AR Kit hoppas tillverkaren på att Augmented Reality ska ta fart. Det fungerar på Iphone från och med 6S och uppåt, men det är med den nya processorn resultatet verkligen briljerar. Några av de spel och demosekvenser vi har testat är sjukt snygga och att lägga ut en knivskarp virtuell värld framför dig i vardagsrummet och sedan spela genom Iphonens kamera är mäktigt. Och det flyter på otroligt snyggt och med realistiska ljuseffekter i exempelvis spelet The Machine. En annan förbättring är de inbyggda högtalarna spelar något högre än de som sitter i Iphone 7.

Läs även: Bästa powerbank – externa batterier som räddar dina prylar

Test Iphone 8
IOS 11 bjuder på många nyheter, bland annat kontrollcenter som kan anpassas efter egna önskemål.

Omdöme

Apples Iphone 8 blir en kortlivad historia som toppmodell, men när vi istället betraktar den som en mellanmodell för dig som vill ha en riktigt grym Iphone för 8 000 – 9 000 kronor beroende på modell och lagringskapacitet, ja då är den riktigt intressant. Framför allt tack vare den snabba processorn. Det enda som gör att vi ställer oss lite tveksamma till Iphone 8 är att designen inom kort kommer att kännas hopplöst gammal när Iphone X släpps.

Läs även: Långtidstest av Iphone 7 – förra modellen håller än

plus

Extremt snabb
Materialvalet på baksidan
Kameran!

minus

Gammal design

Fakta Apple Iphone 8

Tillverkare: Apple
Skärm: 4,7 tum LCD 735 x 1334 pixlar (326 ppi)
Processor: Apple A11 Bionic, 6-kärnig med inbäddad rörelsecoprocessor (M11)
Lagringskapacitet: 64/256 GB
Kontrast: 1400:1
Ljusstyrka: 625 cd/m2
Batteritid: 14 h samtal, 12 h surf
Bakre kamera: 12 Mpixel (bländare ƒ/1,8), optisk bildstabilisering
Frontkamera: 7 Mpixel (bländare ƒ/2,2)
Mått: 67 x 138 x 7,3 mm
Vikt: 148 gram
Vattentålig: Ja, IP67-klassad
Pris Iphone 8: 7 490 kr (64 GB) hos Netonnet, 8 990 kr (256 GB).

Betyg: 8 av 10

Fakta Apple Iphone 8 Plus

Tillverkare: Apple

Skärm: 5,5 tum LCD 1920 x 1080 pixlar (401 ppi)
Processor: Apple A11 Bionic, 6-kärnig med inbäddad rörelsecoprocessor (M11)
Lagringskapacitet: 64/256 GB
Kontrast: 1300:1
Ljusstyrka: 625 cd/m2
Batteritid: 21 h samtal, 13 h surf
Bakre kamera: Dubbel12 Mpixel med vidvinkelobjektiv (bländare ƒ/1,8) och teleobjektiv (bländare ƒ/2,8), optisk bildstabilisering
Frontkamera: 7 Mpixel (bländare ƒ/2,2)
Mått: 78 x 158 x 7,5 mm
Vikt: 202 gram
Vattentålig: Ja, IP-67-klassad
Pris Iphone 8 Plus: 8 790 kr (64 GB) hos CDON, 10 190 kr (256 GB).

Betyg: 4 av 5