Siri gjorde debut i samband med lanseringen av Iphone 4S för fyra och ett halvt år sedan. Sedan dess har Apple gjort sitt bästa för att göra den röststyrda assistenten bättre, men fortfarande är det många som tycker att funktionen inte håller måttet. Därför kan det vara på sin plats att tipsa om hur du ska bära dig åt för att få Siri att fungera lite mer som du vill.

För att aktivera Siri beger du dig till Inställningar -> Allmänt -> Siri. Vill du kunna aktivera funktionen med rösten i stället för att hålla hemknappen intryckt kan du slå på funktionen Hej Siri på samma ställe. Här kan du även byta språk om du känner dig mer bekväm med något annat än svenska.

Läs mer: 17 smarta saker du kan göra med Siri – och 3 saker som fattas i Sverige

Inställningar

1. Lär dig hur du ska ställa frågorna

Det första du bör tänka på är att det inte är en människa du pratar med utan en maskin. Som sådan är Siri programmerad att svara på en viss sorts frågor, men inte på andra.

Frölunda

För att få reda på vilken sorts frågor du kan ställa aktiverar du Siri, men låter bli att säga något. Efter några sekunder kommer åtskilliga exempel på frågor du kan ställa att visas på skärmen, till exempel Vad är dagens datum? eller När är mitt nästa möte?

Frågor

Det går naturligtvis även att säga kommandon, till exempel Gör skärmen ljusare, Visa mina missade samtal eller Väck mig om 8 timmar.

Grundprincipen är att vara kort och koncis. Annars kan du få ett nonsenssvar som det nedanstående.

Kunskaper är bra

2. Tala tydligt och undvik bullriga miljöer

Siri har svårt att förstå allt som avviker från vårdad rikssvenska, däribland dialekter eller slang. Så rådet är att helt enkelt försöka tala så tydligt som det är möjligt, ungefär på samma sätt som vissa äldre personer lärt sig att ha ett särskilt uttal i telefon. Du bör dessutom tala långsamt, annars hinner Siri inte med.

Jag är inte säker

Har Siri ändå svårt att förstå vad som sägs kan du testa med att minska avståndet till mobilen. Se även till att mikrofonen inte är full av damm eller att den är övertäckt av ett fodral eller skal.

Det är dessutom en ingen vidare bra idé att använda Siri i bullriga miljöer som byggarbetsplatser eller diskotek, men det har du säkert redan upptäckt.