Plugga in och backa upp

Picture Keeper Connect ryms i ett litet plastpaket som är knappt 9 x 2 centimeter stort och 6 millimeter tunt. Det ser ut som en helt vanlig usb-sticka – vilket det också är. Skillnaden är att det på motsatt sida också finns en Lightning-kontakt för att använda på IOS-enheter.

Vi pluggar in, startar den gratisapp som krävs, och trycker på Start backup för att kopiera alla foton, videor, och (om vi vill) kontakter till stickan. Processen är enkel nog för vem som helst att förstå sig på, men det är viktigt att komma ihåg att när säkerhetskopieringen är klar måste vi manuellt radera de bilder vi kopierat. Att ladda tillbaka bilder och videor är lika enkelt, men tyvärr är det allt eller inget som gäller – vi kan inte flytta tillbaka enstaka filer till IOS-enheten.

I vårt test hade vi över 20 000 bilder lagrade i Icloud Bildbibliotek, och vi testade stickan med lägst kapacitet, 16 GB. Vi var medvetna om att alla bilderna inte skulle rymmas på ynkliga 16 GB. Det visar sig dock att det finns en inställning för att stänga av kopiering av bilder synkade till Icloud, för att istället kopiera de högupplösta bilderna som faktiskt ligger på enheten och inte i molnet. Videor och kontakter kan också uteslutas från kopieringen.

Picture Keeper
Picture Keeper Connect-appen, som den ser ut under säkerhetskopiering.

När en Picture Keeper Connect blir full, kan vi köpa en till som då fortsätter där den tidigare slutade. Det är inte det billigaste sättet att säkerhetskopiera, och själva stickan går inte att uppgradera med mer minne.

Appen skannar vårt innehåll varje gång vi ansluter den och säkerhetskopierar bara nya bilder och videor i vårt bibliotek.


Backup även utan sticka

Picture Keeper Connect erbjuder också en alternativ metod för kopiering som inte kräver en usb-sticka och som gratis för alla att använda. Första gången vi öppnar appen måste vi skapa ett konto som används för en tillfällig backup. Inom 48 timmar kan vi sedan logga in från vår Mac eller pc med programmet Mobile Helper och säkert ladda ned de kopierade filerna till vår dator.

Mobile Helper löser vårt största klagomål på Picture Keeper Connect: Om vi har tusentals bilder att säkerhetskopiera kommer usb-stickan snabbt tömma vårt batteri. Vi såg batterinivån rasa från 75 procent till mindre än 25 procent på bara en timme (så ladda upp mobilen innan kopiering). Med Mobile Helper kan Lightning-porten användas för att ladda mobilen, vilket kommer behövas eftersom det också är ett mycket långsammare sätt att kopiera.

Backup för hela familjenBra köp 

Det riktigt fina med Picture Keeper är att vi kan ställa in flera olika konton för alla familjemedlemmar och då säkerhetskopiera allas innehåll till samma sticka. Och till skillnad från många andra backup-tjänster byter Picture Keeper Connect inte namn på originalfilerna; de kopieras rakt av och sorteras i mappar baserat på albumets namn.

När det kommer till appar som Instagram, Snapchat och Twitter är det här extra välkommet, eftersom bilder från dessa tjänster också blir säkerhetskopierade. Tyvärr hänger också allt innehåll från Icloud Bilddelning på i kopieringen, även om det var vi själva som delade bilden från första början. I framtida uppdateringar skulle vi vilja ha större kontroll över vad som ska säkerhetskopieras och inte.

Omdöme

Picture Keeper Connect är en nätt, fickvänlig produkt för att säkerhetskopiera alla våra IOS-enheter, och den är dessutom enkel nog för att alla i familjen ska kunna använda den. 

Fakta: Picture Keeper Connect

Funktion: Säkerhetskopiering av bilder, videor och kontakter från en IOS-enhet till en usb-sticka.
Tillverkare: Picture Keeper
Vikt: 9 gram.
Systemkrav: IOS 6 eller senare, Lightning-kontakt. För Mobile Helper: Mac OS X 10.5 eller senare, alternativt Windows 7, 8 och 10. 
Pris: Cirka 1 100 kronor (16 GB), 1 400 kronor (32 GB), 1 650 kronor (64 GB). Notera att produkten i nuläget inte går att beställa i svenska butiker, men den är möjlig att köpa från företagets egen sajt eller exempelvis brittiska Amazon.

plus

Lätt att använda.
Flera konton låter hela familjen säkerhetskopiera sina enheter till samma sticka.
Möjligt att utesluta backup av videor, kontakter och bilder från Icloud Bildbibliotek.
Möjligt att fortsätta kopieringen på en ny sticka om den första blir full.

minus

Drar en hel del batteri vid stora kopieringar.
Ingen selektiv återställning av kopia. 
Ingen möjlighet att välja vilka fotoalbum som kopieras.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10