Om det börjar bli trångt i telefonen och vi vill ha lokal backup istället för Icloud, eller om vi bara vill ha ett usb-minne att använda mellan Mac och Iphone, då kan Kablekey vara en bra lösning. (För Airdrop i all ära, men det är inte alltid det fungerar).

Kablekey är utan tvekan en av de mer intressanta lösningar vi sett för att utöka lagringen i våra Iphones. Tillverkad av det lilla, franska företaget PK Paris bjuds vi här på en rätt finurlig design. I ena änden sitter en usb-port att koppla in i en dator, i andra änden en lightning-kontakt som givetvis är MFI-certifierad.

Mellan kontakterna sitter en, vad det verkar, tålig sladd. När Kablekey inte används fästs de två delarna i varandra med magneter, och ryms lätt i en ficka, väska, eller till och med runt nyckelringen.

Kablekey
Gummiskydden är magnetiska och kan fästas i varandra när de inte används.

Kablekey går att få med 16, 32 eller 64 GB lagringsutrymme. Intressant nog kan den, med sin usb-port på ena sidan och lightning-kontakt på den andra, även fungera som laddkabel till en powerbank. Så med den här i väskan är vi aldrig strandade.

Missa inte! Fullproppad Iphone? 14 snabba sätt att frigöra utrymme i IOS

Prisvinnande design, men gräslig app 

Produkten har faktiskt vunnit IF Design Award 2017, mycket på grund av sin mångsidiga design. Visst är den liten och smidig, samtidigt som den tjänar många syften.

Det sitter relativt snabb usb 3.0 i ena änden. Traditionell usb alltså, vilket fortfarande torde fungera fint för de flesta, men vi hoppas att fransmännen släpper en uppdaterad version med usb-c i sinom tid.

Läshastigheten är fullt acceptabla 120 mb/s (100 mb/s för 16 GB-varianten), skrivhastigheten 20 mb/s. Med usb-änden kopplad till datorn fungerar det som ett vanligt usb-minne, filer som vi sedan kan importera till Iphone. 

Till Iphone behöver vi appen PK Memory – och vi märker väldigt snart att mjukvaran inte håller samma nivå som hårdvaran. Appen är ärligt talat rätt obegriplig med små och ofta obegripliga symboler. Appen glömmer i vilken ordning vi föredrar att sortera bilder och videor, det är svårt att begripa var vi hämtar bilder och var de sparas någonstans – för att inte tala om de konstiga uppmaningar vi får ibland om att skapa spellistor för bilder (!?) och att kopiera dem till en delningsmapp som har tre olika namn.

Kablekey
Det är lätt att navigera fel i appen, och vi hittar inget sätt att se hur mycket utrymme vi har kvar.

Det finns ett privat läge i appen där filer som inte är för allas ögon kan sparas, men det är svårt att veta om vi är i privat eller offentligt läge. Dessutom lyckades appen nollställa lösenordet en gång, utan att vi varnades.

Inte fasligt dyr, men molnet är billigare

Det här är alltså en app som har till enda uppgift att hantera flytt och lagring av filer mellan Iphone, usb-minne och dator. Det finns appar i App Store som gör betydligt mer utan att vara svåra att använda, så vi tycker inte att det borde behövas en instruktionsbok för att förstå sig på hur en app, som i stort sett bara är ett filsystem, fungerar (det finns en guide i appen, men den hjälper inte mycket).

Vi har ännu fler klagomål på appen, men det blir bara trist att räkna upp alla här. Med lite trixande lyckas vi (nästan) lista ut vad som är vad i appen.

Appen drar ned vårt intryck ordentligt av en annars finfin hårdvara. Det är ju trots allt appen som gör produkten möjlig, det är där vi kommer åt våra filer. Här finns heller ingen molnlösning som hos Picture Keeper Connect.

Missa inte: Ladda Iphone, Macbook (och allt annat) snabbt – från ett enda vägguttag


16 GB-modellen som vi testar kostar 599 kronor. Det är inte orimligt för den här typen av produkt, men vi får rätt många månader av Icloud-back up för det priset. Vi ska verkligen uppskatta lokal lagring, eller behöva ett sätt att flytta filer mellan Mac och Iphone för att Kablekey ska vara värd sitt pris.

Kablekey

Omdöme

Kablekey är ett smart sätt att utöka lagrinen till Iphone, men det är tydligt att hårdvaran överglänser mjukvaran. Appen är det största problemet här, så ha tålamod och vig ett par timmar åt att lära dig den. Eller kolla på några av konkurrenterna. 
 

Fakta: Kablekey

Funktion: Usb-minne med lightning-kontakt, som också fungerar som laddningskabel
Filstöd: Bland annat AAC, M4A, MP3, WAV, GIF, JPG, PNG, TIF,
M4V, MOV, RAW, CR2, DOC, PDF, XLS, vissa filer kräver ytterligare appar för att läsa 
Mått: 24 x 24 x 62 mm
Vikt: 27 gram
Övrigt: Två års garanti, regnsäker (IP54) 
Mer info/tillverkare: PK Paris
Pris: 599 kronor (16 GB), 799 kronor (32 GB), 999 kronor (64 GB).
 

plus

Mångsidig hårdvara
Tar ingen plats
 

minus

Smått obegriplig app 
Molnlagring är billigare
 

Betyg 6 av 10Betyg 6 av 10