Appar i all ära, men den ”vanliga” webben via en vanlig webbläsare är för många fortfarande en av de mest använda funktionerna i en smartphone. Men vilken webbläsare är egentligen bäst? Safari är standardvalet som följer med IOS 11 – men finns det nog med skäl att byta till något annat?

Vi testar och betygsätter de mest intressanta webbläsarna, och jämför med Safari. Hitta din favorit och se vad varje webbläsare är (och mindre bra) på.

Läs också! Jämförande test: Tre appar som ersätter Photoshop i Ipad

Chrome – för den som redan är insnöad på Google

Googles webbläsare Chrome för IOS är en välgjord app och en fröjd att använda, speciellt om vi redan är ordentligt insnöade på företagets andra tjänster. Om vi använder Chrome på Macen kan vi logga in på vårt Google-konto på båda och synka flikar och bokmärken.

Chrome har en inbyggd funktion för att söka med rösten, och det fungerar bra även på svenska. Sökfunktionen aktiveras direkt från tangentbordet, och här finns nu också en knapp för att skanna qr-koder. Chrome kan med hjälp av Google Translate dessutom översätta sidor direkt i webbläsaren.

Google Chrome
Röstsök och qr-läsare, direkt från tangentbordet.

Hanteringen av flikar är riktigt fin, de dyker upp som kort staplade över varandra (och vi kan ha precis hur många som helst öppna). Vi kan snabbt öppna nya flikar, flytta runt öppna flikar och växla mellan dem i ett 3d-gränssnitt. Vi sveper flikar åt höger istället för vänster för att stänga dem – en sak att lära om från Safari.

Läs också! Apple vs Google: 7 appar i jätteduell – vad är bäst på en Iphone?

Gränssnittet är bra överlag. Numera både backar vi och stegar framåt som i Safari, genom att svepa åt höger eller vänster, och vi gillar att vi kan ladda om vilken sida som helst genom att svepa neråt från toppen – precis som i Facebook, Twitter – och egentligen de flesta andra appar. Det borde vara standard i alla webbläsare, även Safari.

Det är enkelt att aktivera privatsurf (som Google kallar inkognitoläge), men någon spårningsblockering är det inte tal om här (det är ju trots allt Google vi talar om). Chrome på IOS är dock ett riktigt bra val, och en självklarhet om vi också använder Chrome på Mac.

Fakta: Chrome
Version: 61.0.3163.73
Systemkrav: IOS 9.0 eller senare. För Iphone och Ipad.
Utvecklare: Google
Länk: App Store

Betyg: 8 av 10