Iphone är en väldigt bra musikspelare, men även om det är lätt som en plätt att fylla den med musik är det inte lika enkelt att komma åt musikfilerna där de lagras på enheten. Vad händer om du vill flytta musik från en Iphone till en annan - eller till en Ipad? Hur du kan gå tillväga är inte helt uppenbart, men med de här tipsen blir du snart en hejare på det.

Hemmadelning

Metod 1: Hemmadelning

Om du har flera IOS-prylar och vill spela musiken du har lagrad på en enhet från en annan – utan att nödvändigtvis flytta själva filerna – är Hemmadelning det enklaste alternativet. Så här aktiverar du den funktionen:

 • Gå till Inställningar -> Musik.
   
 • Skrolla ner till Hemmadelning och aktivera funktionen genom att skriva in ditt Apple-id och lösenord.
   
 • Upprepa på din andra Iphone.
   
 • Öppna Musik-appen på telefonen du vill lyssna på.
   
 • Om du inte använder Apple Music: Välj Mer -> Delat. Om du använder Apple Music: Välj Min musik och tryck på Album eller Låtar (själva rubriken alltså) och välj Hemmadelning i listan som dyker upp.

Det tar vanligtvis ett par minuter för listan med musik att laddas, men sedan kan du strömma musik över det lokala nätverket mellan dina olika IOS-enheter. Vad du däremot inte kan göra är att spara en permanent kopia av en låt på den andra enheten.
 
Itunes Store
 

Metod 2: Itunes Store

Ett enkelt sätt att flytta din musik är att använda Itunes Store, men det fungerar bara för låtar du har köpt i butiken. Om du vill ha en kopia av något du köpt på en annan Iphone gör du bara så här:
 
 • Öppna Itunes Store-appen.
   
 • Gå till Mer -> Köpt -> Musik.
   
 • Välj Alla låtar.
   
 • Tryck på Hämta alla.

Det här hämtar alla låtar du har köpt i butiken med det kontot. Om du har använt flera olika konton kan du upprepa proceduren för varje konto. Hur snabbt det går beror på hur snabbt internet du har, och du bör så klart sitta på ett trådlöst nätverk och inte använda mobildata.
 

Metod 3: Apple Music

Apple Music är Apples svar på Spotify och liknande streaming-tjänster, där du kan prenumerera på tillgång till en enorm katalog och lyssna obegränsat mot en avgift. Vad du kan ha missat är att alla låtar, album och spellistor du har lagt till i Min musik lagras i Icloud och finns tillgängliga att ladda ner på dina andra IOS-enheter så du kan lyssna offline.

För att flytta musik om du använda Apple Music gör du så här:
 
 • Öppna Inställningar -> Musik på din nya Iphone.
   
 • Aktivera Visa Apple Music och Icloud-biblioteket.

Som med ovanstående metod tar det väldigt olika lång tid beroende på hur många spår du har i biblioteket och hur snabb uppkoppling du har. Vi kan även påpeka att det här fungerar lika bra på en Mac eller pc med Itunes.

Anytrans

Metod 4: Använd Itunes och tredjepartsprogram
Men hur gör du om du varken har köpt musiken på Itunes eller prenumererar på Apple Music? Det går fortfarande att flytta filerna via en dator och Itunes. Om du har alla låtarna i datorn är det bara att plugga in din nya Iphone och synka musiken till den också.

Om du har musik på en Iphone du inte har på datorn eller någon annanstans blir det däremot aningen knivigare. Med hjälp av tredjepartsprogram som Anytrans och Imazing kan du dock föra över musikfilerna från en Iphone eller Ipad till Itunes på datorn. Sedan är det bara att synka dem som vanligt till den nya enheten.

Båda programmen fungerar ungefär likadant. Du ansluter telefonen med usb-kabeln, öppnar programmet, klickar på Music eller Audio i listan över alternativ, väntar tills alla låtar har lästs in, väljer vilka du vill kopiera och klickar till sist på Send to Itunes (Anytrans) eller Export to Itunes (Imazing). Med Anytrans kan du faktiskt ansluta båda IOS-enheterna och föra över musik direkt från den ena till den andra.

Hur lång tid det tar beror mest på storleken på biblioteket, men eftersom alla IOS-prylar utom Ipad Pro 12,9 tum bara stödjer usb 2.0-hastighet kan det ta en stund.

Översättning: Anders Lundberg