Apple presenterade under tisdagskvällen sin senaste kvartalsrapport och som analytikerna förväntat sig gick det ovanligt trögt för företaget som de senaste åren gått som tåget.

Omsättningen under 2016 års första kvartal uppgick till 50,6 miljarder dollar (motsvarande 411 miljarder svenska kronor), vilket kan jämföras med 58 miljarder dollar för ett år sedan. Det är första gången som omsättningen minskar sedan 2003.

Nettovinsten ligger på 10,5 miljarder dollar (motsvarande 85 miljarder svenska kronor), vilket kan jämföras med 13,6 miljarder dollar för motsvarande period 2015.

Under perioden såldes 51,2 miljoner exemplar av Iphone, vilket kan jämföras med 61,2 miljoner för motsvarande period förra året. Det rör sig alltså om en minskning på 16 procent. Det är för övrigt första gången någonsin som försäljningen av Apples mobiltelefoner har minskat på årsbasis.

Iphone

När det kommer till Ipad såldes 10,3 miljoner exemplar, något som är en minskning med 2,3 miljoner exemplar jämfört med förra året. Här handlar det om en långsiktig trend med allt färre sålda pekplattor, men en minskning på 19 procent går inte att vifta bort.

Vidare såldes det 4,03 miljoner Macar, vilket kan jämföras med 4,56 miljoner under motsvarande period förra året. Det motsvarar en minskning på 12 procent.

Ljuspunkten i rapporten var att omsättningen för tjänster som Itunes Store, App Store och Apple Music ökade med 20 procent till 6 miljarder dollar.

- Vårt team har gjort ett extremt bra arbete med tanke på den starka makroekonomiska motvinden, säger Apples vd Tim Cook i en kommentar.

Som en följd av den svaga kvartalsrapporten föll Appples aktie kraftigt under den så kallade efterhandeln.

IDG News