Visualisering av högupplösta bilder verkar vara ett hett forskningsfält. När en vanlig bildskärm inte räcker till krävs andra lösningar. Vid University of California, Irvine, har en grupp forskare därför byggt upp en extrem videovägg.

The HIPerWall består utav 50 stycken 30–tums Cinema Display. 25 Power Mac G5 kontrollerar två skärmar var, ännu en Power Mac G5 styr i sin tur hela klabbet med hjälp av Apple Remote Desktop 2 och AppleScript.

Resultatet blir en mäktig skärm som kan visa bilder med upp till 200 miljoner pixlar. Målet var ursprungligen att klara av 100 miljoner pixlar, vilket man i slutändan slog med råge. Systemet testades ut steg för steg, först med 2 skärmar, sedan 4, 9 och slutligen 12 skärmar. När det var dags att bygga upp det kompletta systemet så var det klart att testa efter mindre än en dags arbete.

Systemet är lätt att hantera vilket gör att olika forskargrupper kan komma igång snabbt med de projekt de behöver visualisera. Bland annat inom biomedicin, geologi och tredimensionell terrängmodellering finns behovet av både snabb överblick och möjligheten att granska intressanta områden i detalj.