När det kommer till hårdvara tvekar Apple inte att tvinga oss användare att ändra vanor och anpassa oss till nya former. Macveteraner minns när Apple slutade bygga in diskettstationer, optiska enheter och firewire. De senaste åren har vi fått lära oss att det inte går att uppgradera internminnet och knappt går att byta ut den inbyggda lagringen. Vi har förstått att Apple anser att styrplatta är det grundläggande sättet att arbeta med Macen och inte en mus.

Besvikelsen: 3 saker som inte blev fixade i nya Macbook

Fler stora förändringar

Macbook har en plats bland de här stora förändrarna. När den släpptes förra året var det uppenbart att Apple ville börja knuffa sina användare i en ny riktning, mot en miljö där inga kablar används, där du förlitar dig i högre utsträckning på molnet, där du kan bära med dig en dator utan ansträngning och utan att vara orolig för att batteriet ska ta slut.

Macbook
Nya Macbook är lika tunn och lätt som sin föregångare. Alla förändringar hittas på insidan.

Vi säger knuff men det var snarare en spark i baken. Apples tunnaste och lättaste bärbara dator har en enda kontakt för att båda ladda och ansluta tillbehör, och dess processor offrar prestanda för att klara batteritiden och inte bli för varm i det supertunna chassit. Och Macanvändarna pressade tillbaka, speciellt angående den ensamma kontakten.

Det har inte varit svårt att hitta användare som önskar att Macbook var lite mer som Macbook Pro eller att Apple gjorde något nytt med Macbook Air. (Apple har faktiskt uppdaterat 13-tums Macbook Air, som nu har 8 istället för 4 gigabyte minne som standard.)

Jämförelse: Så står sig nya Macbook mot Ipad Pro

Frågan alla hade på läpparna

När Apple meddelade att Macbook har uppdaterats var uppmärksamheten stor. Många höll andan i förväntan. Har Apple lagt till en till usb-c-kontakt? Har kontakten uppgraderats till thunderbolt 3 istället för bara usb-c? Har den kanske fått en högupplöst Facetime-kamera?

Svaret var nej. Ingen av dem har lagts till. Men Apple har uppgraderat processor och grafikkrets. Det är definitivt inget att fnysa åt. I själva verket har Macbook gjort att gapet mellan den och Macbook Air och Pro har minskat så mycket att det för de flesta vardagsanvändare nu kommer gå utmärkt att använda en Macbook istället för en kraftfullare Mac.

Nya Macbook har också längre batteritid. Apple säger att den har en timme mer: 10 timmar för trådlöst surfande och 11 timmar för filmvisning i Itunes. Detta har åstadkommits genom smartare batteriteknik – själva battericellerna är lika stora.

Just det, nya Macbook kan även väljas i rosguld, jämte de gamla alternativen guld, silver och rymdgrå. Du hittar inte de färgvalen på Macbook Air och Pro.

Bättre prestanda

På utsidan är Macbook helt och hållet lik (med undantag för det rosa färgalternativet). Skärmen har samma panel med 2304x1440 pixlar, Force Touch-styrplattan och det ovanligt platta tangentbordet är detsamma. Vad vi tycker och tyckte om det kan du läsa i vårt test av förra årets modell.

Utsidan
Apple gjorda inga ändringar alls på utsidan av Macbook i den nya versionen. Den har samma skärm, tangentbord och styrplatta som förra året.

Förändringarna sitter istället på insidan, så vi fokuserar på den. Macbook har numera Intels Skylake-processorer, en uppgradering jämfört med Broadwell-processorerna som satt i gamla modellen. Apple använder Core M-versionen av processorserien, som är utvecklade för ultraportabla bärbara och surfplattor.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning

Apple MacBook - 1,2GHz DC 8GB 512GB 12" Pris vid test: 14630 kr.

Bästa pris just nu: 15228 kr