WWDC, Worldwide Developers Conference, är Apples enorma konferens för utvecklare som hålls i San Francisco i juni varje år. De senaste åren har antalet vanliga, betalande deltagare varit 5 000, en begränsning som sätts av anläggningen där WWDC huserar, Moscone West.

Artikeln uppdaterades 2016-06-07 med uppgifter om nya funktioner i IOS 10 (sida 1) och om möjlig ny hårdvara (sida 3).

Artikeln uppdaterades 2016-05-27 med uppgifter om upplåsning av Mac med Iphone (sida 2) och om en ny Siri-bestyckad produkt som ska utmana Amazon Echo (sida 3).

Apple har uppdaterat sin WWDC-app för IOS och TV OS, och i år har den ett nytt huvudsakligen svart gränssnitt. Appen är framför allt till för utvecklare – både på plats och de som bittert får hemma då de blev utan biljett – och har bland annat information och vägbeskrivningar för alla seminarier och föreläsningar. Är du nyfiken kan du också använda den för att följa liveströmmade föreläsningar.

Eftersom många fler utvecklare än så vill närvara började Apple 2013 att lotta ut möjligheten att köpa biljett. Tidigare släpptes biljetterna och den utvecklare som inte hängde på låset blev utan. I år kan vem som helst anmäla sig fram tills 22 april, och den som vinner en plats får betala 1 599 dollar (cirka 13 000 kronor).

Förutom de 5 000 betalande besökarna kommer Apple sponsra 350 studenter och 125 lovande utvecklare med begränsade ekonomiska resurser.

WWDC 2016

En nyhet i år är att första dagens presentationer, inklusive det stora öppningsanförandet, kommer hållas i Bill Graham Civic Auditorium ett par kilometer från Moscone West. Det är samma lokal som Apples ”Hey Siri”-event hölls i förra året.

Öppningsanförandet på WWDC brukade förr vara en av de tillfällen då Apple lanserade en rad nya produkter och ett par gånger släpptes till exempel nya Iphone-modeller på eventet. De senaste gångerna har Apple dock fokuserat mycket mer på utvecklarsidan och de stora nyheterna har varit årets uppdateringar av OS X och IOS.

Så vad kan vi vänta oss i år när Tim Cook och de andra intar scenen 13 juni?