Blockerad

Utvecklarna av webbläsare försöker så gott det går att hålla jämna steg med bedragare och ofta om du klickar på en sån här länk kommer du inte fram till någon sida utan till ett meddelande om att sajten har blockerats eftersom det har upptäckts att den är ett bedrägeri. Bilden här kommer från Firefox men även Chrome och Safari blockerar många adresser.

Så gör du om du redan har fallit offer

Om du redan har klickat på den här sortens länk i ett sms eller mejl och skrivit in dina Apple-id-uppgifter (eller uppgifter för något annat viktigt onlinekonto) rekommenderar vi att du omedelbart loggar in och ändrar lösenord (både där och på andra sajter om du mot bättre vetande har använt samma lösenord där). Om du har möjlighet kan det också vara en idé att besöka en Apple-butik och be om hjälp från deras Genius Bar att kontrollera ditt konto.

Tvåstegsverifiering

Tvåstegsverifiering

Om du vill vara ännu säkrare och ha lite extra trygghet om du mot förmodan skulle luras av ett sofistikerat phishing-meddelande kan du aktivera tvåstegsverifiering. Det innebär att du för att logga in med ditt Apple-id på en ny enhet måste bekräfta inloggningen med en annan av dina redan betrodda enheter. Det kan vara din Iphone, Ipad eller Mac, och fungerar ungefär som Googles motsvarande funktion som använder Google Authenticator, men koden visas automatiskt. Med tvåstegsverifiering blir det mycket svårare för bedragarna att utnyttja uppgifter de har kommit över.