Apples sajt är skyddad

Den riktiga adressen till att hantera ditt Apple-id är https://appleid.apple.com – när du är ansluten ska du se att anslutningen är krypterad och att certifikatet tillhör Apple. I till exempel Chrome visar tydligt inte bara att en sajt är skyddad utan vems certifikat den skyddas med.

Nästan alla sidor på Apples domän skyddas (eller kan skyddas om du själv skriver till https://) med tls och ska visa ett grönt hänglås och Apple Inc som ägare.

Vad händer om jag klickar? Blir jag hackad direkt?

Att bara klicka på en länk leder oftast inte till att du blir hackad eller infekterad med skadeprogram, även om det har förekommit den sortens attacker också. Men sajten du kommer till kan lämna kakor som används för att spåra dig, vilket kan utgöra en säkerhetsrisk.

De flesta phishingsajter kräver att du själv matar in de uppgifter bedragarna är ute efter, oftast ett loginnamn och lösenord. Eftersom de oftast har designats för att vara förvillande lika en äkta webbplats är vårt råd att aldrig klicka på länkar, även om de kommer från vänner, och sedan logga in. Det är så klart ok att klicka på en Youtube- eller Facebooklänk och bara kolla något, men om du ska logga in på banken är det alltid bäst att själv skriva in adressen och kontrollera att sajten du kommer till är krypterad som den ska.

Om du får en misstänkt länk av en bekant kan det vara en bra idé att fråga personen i fråga om det. Kanske blir det första gången hen hör talas om det och kan börja göra något åt att phishing-meddelanden skickas från hens konto.